Η Αυστρία θα καταψηφίσει τον Οκτώβριο την πρόταση για περαιτέρω έγκριση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Ο λόγος είναι μια απόφαση που ελήφθη από το SPÖ, το FPÖ και τους Πράσινους στην υποεπιτροπή ΕΕ του Εθνικού Συμβουλίου το 2017, όπως δήλωσε εχθες το αυστριακό υπουργείο Γεωργίας. Ωστόσο, αρκεί η ειδική πλειοψηφία για την έγκριση σε επίπεδο ΕΕ.
Η γλυφοσάτη εξακολουθεί να επιτρέπεται στην ΕΕ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Η Επιτροπή της ΕΕ έχει ήδη εισηγηθεί την περαιτέρω έγκριση. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόταση, το προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ΕΕ για άλλα δέκα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν άσκησε καμία κριτική για μια νέα έγκριση στην τελευταία της αξιολόγηση.
Η Αυστρία δεν θα ακολουθήσει τη σύσταση και θα ψηφίσει κατά της νέας έγκρισης στην ομάδα εμπειρογνωμόνων σε επίπεδο ΕΕ. Ο λόγος για αυτό είναι ήδη προδιαγεγραμμένος καθώς τον Οκτώβριο του 2017 εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα στην υποεπιτροπή ΕΕ του Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία των Πρασίνων. Το SPÖ και το FPÖ προσχώρησαν στην πρόταση, ενώ το ÖVP και το NEOS τάχθηκαν κατά.
Η ουσία του θέματος ήταν ότι το ψήφισμα δέσμευε τους εκάστοτε υπουργούς Γεωργίας να ψηφίσουν κατά της παράτασης της άδειας σε επίπεδο ΕΕ, ακόμη και πέραν της τότε νομοθετικής περιόδου. Ωστόσο, δεν είναι πολύ πιθανό ότι η Αυστρία θα εμποδίσει τη χρήση σε επίπεδο ΕΕ, καθώς αρκεί η ειδική πλειοψηφία για μια νέα έγκριση.
Η Αυστρία δεν μπορεί από μόνη της να αναστείλει τη χρήση της γλυφοσάτης, αλλά το 2021 ψηφίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο μερική απαγόρευση. Έκτοτε, δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται σε ευαίσθητους χώρους, όπως παιδικές χαρές, πάρκα και εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων ή υγείας. Επηρεάζονται επίσης οι κήποι σπιτιών και λαχανόκηπων και η ιδιωτική χρήση. Στη γεωργία, ωστόσο, όπου είναι μακράν η πιο διαδεδομένη χρήση, παραμένει επιτρεπτή.
Η γλυφοσάτη είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο και αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Monsanto, η οποία εξαγοράστηκε από τη γερμανική φαρμακευτική και αγροχημική εταιρεία Bayer. Η εξαγορά προκάλεσε κύμα αγωγών κατά της Bayer για τις υποτιθέμενες καρκινογόνες επιδράσεις της γλυφοσάτης.
Οι αρχές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, έχουν χαρακτηρίσει το ζιζανιοκτόνο ως μη καρκινογόνο - άποψη με την οποία διαφωνούν πολλές περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη