Παλιότερα ήταν κάτι που λεγόταν συχνά. Στα παραμύθια λέγεται ακόμα: Κάποιος μπορεί να πεθάνει από πληγωμένη καρδιά. Από τόση πολλή στεναχώρια, που η καρδιά του δεν άντεξε άλλο. Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί και τι όχι, λοιπόν.

Τα συμπτώματα της "ραγισμένης" καρδιάς, όπως το σφίξιμο στο στήθος και η δύσπνοια, μπορεί να φαίνονται σαν καρδιακή προσβολή και να σας τρομάξουν πολύ. Το πρόβλημα συμβαίνει όταν η ψυχολογική δυσφορία πυροδοτεί ξαφνική αδυναμία της καρδιάς. Μπορεί να προκληθεί από ξαφνικό σοκ ή πολύ έντονο άγχος. Οι γιατροί την αποκαλούν μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo και προκαλείται από το στρες, αλλά οι ακριβείς λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν μας είναι γνωστοί.

Θα μπορούσε να φταίει ότι εκκρίνεται υπερβολική αδρεναλίνη που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί. Μια θεωρία είναι ότι η αδρεναλίνη προκαλεί τις αρτηρίες της καρδιάς να στενεύουν τόσο πολύ που διακόπτουν τη ροή του αίματος στους μύες.

Ποιος μπορεί να το πάθει;

Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, στη μέση ή σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό που κάνει την πάθηση ακόμα πιο περίεργη είναι ότι τα άτομα που την παθαίνουν συνήθως δεν έχουν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Και δεν σχετίζεται πάντα με απώλεια ή χωρισμό από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ανεργία ή κακοποίηση. Το άγχος της χειρουργικής επέμβασης και άλλα σημαντικά σωματικά ζητήματα μπορεί επίσης να λειτουργήσουν ως έναυσμα.

Διάγνωση

Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν σαν έμφραγμα, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, επομένως είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Πείτε στο γιατρό σας για την απώλεια και τη θλίψη σας επίσης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Θεραπεία

Μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση και να ελαφρύνετε κάποια από την πίεση που ασκείται στην καρδιά. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πώς θα χρειαστεί να πάρετε αυτά τα φάρμακα.

Επειδή η καρδιά σας έγινε πιο αδύναμη, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρδιακή ανεπάρκεια ή να έχετε προβλήματα με τον καρδιακό ρυθμό. Ο γιατρός σας θα πρέπει να μιλήσει γι' αυτό μαζί σας και να σας πει αν και τι είδους παρακολούθηση θα χρειαστεί αυτό.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με τη θλίψη ή το άγχος που προκάλεσε τα συμπτώματά σας. Σε λίγους μήνες, θα πρέπει να ξεπεράσετε τα καρδιακά προβλήματα λόγω στρες. Μετά από αυτό, δεν διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για να το ξαναπάθετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φόροι "αμαρτίας": Παράθυρο ευκαιρίας για το υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα Υγείας
Νοσοκομεία: Δευτέρα, 24ωρη απεργία για επίταξη ιδιωτών γιατρών και ψυχική υγεία
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία