Ως "αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα", χαρακτηρίζει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη για μετατροπή των αγροτικών ιατρών σε προσωπικούς γιατρούς, για την παροχή κινήτρων απόκτησης ειδικότητας παθολογίας ή γενικής ιατρικής και για τον επαναπατρισμό γιατρών από το εξωτερικό.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης, Ευάγγελος Τούλης (φωτογραφία), προβλέπει πως οι ανειδίκευτοι γιατροί που θα αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού θα παραπέμπουν τα περισσότερα περιστατικά στις δομές υγείας, μην έχοντας τη γνώση και την εμπειρία για την διαχείρισή τους. Έτσι, το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο του στόχου της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων που θέλει να υπηρετήσει η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

"Ο προσωπικός γιατρός δεν είναι συνταγογράφος"

Ο προσωπικός γιατρός είναι η πρώτη στάση του ασθενούς πριν πάει οπουδήποτε αλλού στο σύστημα Υγείας. "Δεν πηγαίνουν όλοι για να κάνουν ένα check-up ή να γράψουν μια συνταγή, όπως πολύ λανθασμένα δυστυχώς πιστεύουν πολλοί στο υπουργείο", αναφέρει και προσθέτει: "Δεν είναι αυτός ο ρόλος του προσωπικού γιατρού, δεν είναι συνταγογράφος. Είναι αυτός που πρέπει να εκτιμήσει τον ασθενή, ό,τι κι αν έχει. Μπορεί να έχει μια αμυγδαλίτιδα, αλλά μπορεί να έχει και έμφραγμα, το οποίο έχει πολλές εκδηλώσεις, από πόνο στο λαιμό, στον θώρακα, στην κοιλιά ή στην πλάτη. Θέλουν εμπειρία αυτά τα πράγματα".

Στον αντίποδα, η επίσκεψη σε έναν ειδικευμένο γιατρό μπορεί να είναι one stop, δηλαδή εκεί να διαγνωστεί και εκεί να θεραπευτεί, ή να διερευνηθεί περαιτέρω και να είναι έτοιμος να πάει σε μια άλλη ειδικότητα αν χρειαστεί, κι όχι στο νοσοκομείο. "Αυτή την εμπειρία δεν την έχει ένας συνάδελφος που μόλις πήρε πτυχίο ιατρικής. Οπότε αναγκαστικά θα έχουμε πολλές άσκοπες παραπομπές σε Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ευελπιστούμε να γίνει αναπτύσσοντας πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας", υποστηρίζει.

Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τα κίνητρα

Ο κ.Τούλης εκτιμά πως τα κίνητρα (30.000 ευρώ «καθαρά») για την απόκτηση ειδικότητας παθολογίας ή γενικής ιατρικής από νέους γιατρούς δεν θα οδηγήσουν στον επιδιωκόμενο από το υπουργείο στόχο της επάρκειας γιατρών για να στελεχώσουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα νοσοκομεία.

"Δυστυχώς, η Παθολογία δεν είναι μια hot ειδικότητα για νέους γιατρούς. Αν κάποιος μπει στην ειδικότητα, τι θα κάνει όταν βγει; Τον προσωπικό γιατρό; Αυτός σήμερα παίρνει μια αποζημίωση των 5.000 ευρώ, από τα οποία αν αφαιρεθούν έξοδα ιατρείου, γραμματείας, εφορία, ΕΦΚΑ, μένει ένας αξιοπρεπής μισθός γραμματέως", αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ, συμπληρώνοντας πως εκτός από τα οικονομικά υπάρχουν και μια σειρά άλλα αντικίνητρα. "Σήμερα, ο ιδιώτης παθολόγος δεν μπορεί να δηλώσει τους δικούς του ασθενείς πρώτα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μη χρησιμοποιούν τον θεσμό. Εγώ για παράδειγμα, που δεν έχω μπει στον θεσμό για διάφορους λόγους, έχω ασθενείς οι οποίοι έχουν δηλώσει προσωπικό γιατρό αλλά έρχονται σε μένα γιατί τους ξέρω 25 χρόνια", σημειώνει και προσθέτει: "Είχαμε ζητήσει από τον τότε υπουργό κ. Πλεύρη, να επιστρέψει και στους ιδιώτες που δεν θα κάνουν σύμβαση να επιλεχθούν από τους ασθενείς τους ως προσωπικοί γιατροί. Μας το υποσχέθηκε αρχικά και μετά το πήραν πίσω".

Επαναπατρισμός αντί για κίνητρα στους εδώ γιατρούς

Σε ό,τι αφορά το στοχευμένο πρόγραμμα επαναπατρισμού γενικών γιατρών και παθολόγων από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, με ετήσιες απολαβές από 100.000 ως 150.000 ευρώ και μειωμένη φορολόγηση που ισχύει ήδη, ο κ. Τούλης σχολιάζει σκωπτικά: "Μιλάμε για επαναπατρισμό από το εξωτερικό, χωρίς να ξέρουμε ποιο είναι το καθεστώς για τους γιατρούς που είναι ήδη εδώ και όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν πολύ δύσκολα στην κρίση και εξακολουθούν να περνάνε. Ας βγούμε κι εμείς έξω τότε και να μας επαναπατρίσει, για να πάρουμε και τα 150.000"…

Διαβούλευση

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων χαρακτηρίζει ως πυροτέχνημα τις εξαγγελίες και κακής έμπνευσης τα κίνητρα για τη δημιουργία "δεξαμενής" παθολόγων και γενικών ιατρών στην Ελλάδα.

"Δεν ξέρουμε με ποιους έχει συζητήσει για όλα αυτά. Περιμέναμε να μπούμε σε φάση διαβούλευσης και αντί για αυτό βλέπουμε πυροτεχνήματα, όπως αυτό που προηγήθηκε για τους γενικούς γιατρούς που αγνοούσε πλήρως τους παθολόγους", αναφέρει, προσθέτοντας πως τα κίνητρα για την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, δεν είναι μόνο οικονομικά.

"Μια στρεβλότητα που υπάρχει, για παράδειγμα, είναι ότι μπορεί ο ασθενής να πάει όσες φορές θέλει κάθε μήνα στο γιατρό του, και μάλιστα ακόμη και χωρίς ραντεβού. Είχαμε ζητήσει να υπάρχει μια κλιμάκωση, γι αυτούς που έχουν πολυνοσηρότητες, συννοσηρότητες να υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός επισκέψεων, 6-7 το χρόνο και όσοι είναι νέοι και δεν έχουν προβλήματα να δικαιούνται για παράδειγμα 2 το χρόνο. Το υπουργείο το αρνήθηκε σθεναρά, με τη λογική ότι ο προσωπικός γιατρός δεν μπορεί να παίρνει λεφτά από τον ασθενή", καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]