Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και είναι πολύ συχνό η διάγνωσή του να έρθει αφού ήδη τα συμπτώματα είναι σοβαρά. Η καθυστερημένη διάγνωση, καθώς και η μη σωστή διαχείριση της πάθησης μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά.

Καρδιακή νόσος

Η καρδιακή νόσος είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές του διαβήτη. Ο γιατρός σας θα τσεκάρει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και της χοληστερόλης για να κρίνει αν λειτουργούν όλα σωστά με την καρδιά σας. Το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας παίζει ρόλο, όπως και το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.

Εγκεφαλικό

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν ξαφνική αδυναμία στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος, καθώς και μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι. Υπάρχει δυσκολία στην ομιλία ή ζάλη. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε νευρολόγο ή άλλο ειδικό για εγκεφαλικά επεισόδια.

Διαβητική νευροπάθεια

Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη που προκαλεί συμπτώματα όπως μούδιασμα, κάψιμο ή πόνο στα χέρια και τα πόδια. Μπορεί να εμφανιστούν δυσδιάκριτες, μικρές πληγές που θα μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερες απειλές για την υγεία. Ελέγχετε τα πόδια και τα χέρια σας καθημερινά για ερυθρότητα, κάλους, ρωγμές ή καταστροφή του δέρματος. Αν διαγνωστείτε με περιφερική διαβητική νευροπάθεια, θα χρειαστείτε διεξοδικές εξετάσεις ποδιών σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ως μέρος της οφθαλμολογικής εξέτασης, ο γιατρός θα ελέγξει τον αμφιβληστροειδή για να διαπιστώσει αν ο διαβήτης προκαλεί βλάβη. Για αυτό το τεστ, ο γιατρός βάζει σταγόνες στα μάτια σας που κάνουν προσωρινά τις κόρες σας να μεγαλώνουν. Θα δοκιμάσει επίσης την πίεση των ματιών σας, την πλάγια όραση και την όραση από απόσταση.

Γαστροπάρεση

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο γαστροπάρεσης. Με τη γαστροπάρεση, τα νεύρα του στομάχου καταστρέφονται και σταματούν να λειτουργούν σωστά. Αυτό κάνει το στομάχι να καθυστερήσει πολύ για να αδειάσει το περιεχόμενό του και δυσκολεύει τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μερικές φορές, η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να σας βοηθήσει. Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα και θεραπείες για τη γαστροπάρεση.

Στυτική δυσλειτουργία

Ο διαβήτης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Για ορισμένους άνδρες, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για την επίλυση της στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να εξακριβωθεί η αιτία.

Δερματικά προβλήματα

Μέχρι και το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη θα έχουν κάποια δερματική πάθηση που σχετίζεται με την ασθένειά τους κάποια στιγμή στη ζωή τους - από ξηροδερμία, μέχρι μυκητιάσεις. Συνεργαστείτε με τον δερματολόγο σας για να αντιμετωπίσετε αυτές τις επιπλοκές και να μειώσετε τον κίνδυνο επανεμφάνισης.

Λοιμώξεις

Ο διαβήτης τύπου 2 επιβραδύνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η υψηλή γλυκόζη στο αίμα οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στους ιστούς του σώματός σας. Όταν συμβαίνει αυτό, οι λοιμώξεις μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Συχνά σημεία που εμφανίζονται λοιμώξεις είναι η ουροδόχος κύστη, τα νεφρά, ο κόλπος, τα ούλα, τα πόδια και το δέρμα. Η έγκαιρη θεραπεία των λοιμώξεων μπορεί να αποτρέψει πιο σοβαρές επιπλοκές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες