Αυτές είναι μερικές καθημερινές συνήθειες που θα αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Η έλλειψη ύπνου

Υπάρχει λόγος που σχεδόν σε κάθε πιθανό πλαίσιο συμβουλών για την υγεία μας θα βρούμε να αναφέρεται ο καλός, επαρκής ύπνος. Το να μην κοιμόμαστε αρκετά το βράδυ μπορεί να κάνει το σώμα μας να ρίξει σοβαρά τις αντιστάσεις του, καθώς θα του λείπουν τεράστια ποσά ενέργειας.

Το άγχος

Το στρες είναι χρήσιμο για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε μια δύσκολη ή επικίνδυνη στιγμή. Τι γίνεται όμως αν η επικίνδυνη στιγμή περάσει (ή δεν υπήρξε στην ουσία ποτέ, ή δεν σταμάτησε ποτέ) και εμείς συνεχίζουμε να είμαστε αγχωμένοι; Το σώμα μας θα αρχίσει να νιώθει την επίδραση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στον οργανισμό. Ένας τεράστιος αριθμός ασθενειών έχει το στρες ως σοβαρό παράγοντα κινδύνου.

Χαμηλή βιταμίνη D

Ίσως γνωρίζετε ότι τη χρειάζεστε για γερά οστά και υγιή αιμοσφαίρια. Αλλά η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για να συνθέσουμε τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε - αλλά μπορείτε να τη βρείτε και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά

Η κακή διατροφή μπορεί να είναι ο υπαίτιος για πάρα πολλές παθήσεις, και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή μια κακή διατροφή δεν θα προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για να διατηρεί τις άμυνές του υψηλές. Η μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, επίσης, θα επιδεινώσει την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό.

Το κάπνισμα

Η νικοτίνη από τα τσιγάρα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή (όπως το άτμισμα) μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τα μικρόβια. Οι ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν αμέτρητα προβλήματα υγείας και να καταπονήσουν πολύ την καρδιά.

Η κάνναβη

Ο καπνός της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους πνεύμονες. Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ανάλογα αναπνευστικά προβλήματα με αυτά του κανονικού καπνίσματος, όπως βήχα και φλέγμα, καθώς και αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης των πνευμόνων.

Ο πολύ λίγος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους

Η επαφή μας με το περιβάλλον όχι μόνο μπορεί να χαλαρώσει από το στρες, αλλά φαίνεται να επηρεάζει και άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενεργοποιώντας κύτταρα του οργανισμού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, καθώς και μέσα από την έκθεσή μας σε ουσίες των φυτών που ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία.

Αλκοόλ

Αν μεθύσετε μία φορά, μπορεί να είστε πιο αδύναμοι για τις επόμενες 24 ώρες. Αν όμως κάνετε τακτικά μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, οι επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σας θα είναι λιγότερο προσωρινές, καθώς και λιγότερο αναστρέψιμες.

Έλλειψη άσκησης

Η τακτική αερόβια άσκηση βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί πιο αποτελεσματικά στο σώμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ουσίες που καταπολεμούν τα μικρόβια φτάνουν εκεί που πρέπει. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν ακριβώς πώς η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεία: Δευτέρα, 24ωρη απεργία για επίταξη ιδιωτών γιατρών και ψυχική υγεία
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]