Η τρέχουσα αγωγή για την οστεοαρθρίτιδα ελέγχει τα συμπτώματα παρά την αιτία, αλλά νέα έρευνα του University of Adelaide στην Αυστραλία έδειξε ότι η πάθηση ενδεχομένως μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμη και αναστρέψιμη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν νεο πληθυσμό βλαστικών κυττάρων που χαρακτηρίζονται από το γονίδιο Gremlin 1  – υπεύθυνου για την εξέλιξη της πάθησης.

Αγωγή με FGF18 διέγειρε τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων Gremlin 1 στους χόνδρους ποντικών, οδηγώντας σε σημαντική ανάκαμψη του πάχους των  χόνδρων των αρθρώσεων και μείωση της αρθρίτιδας.

Τα κύτταρα Gremlin 1 παρουσιάζουν ευκαιρία για αναγέννηση χόνδρων και η ανακάλυψή τους θα είναι σχετική με άλλες μορφές τραυματισμού και νόσου των χόνδρων που η αποκατάσταση και αντιμετώπισή τους αποτελεί πρόκληση.

Η Dr Jia Ng δήλωσε ότι τα ευρήματα απεικονίζουν την πάθηση, όχι ως κατάσταση φυσιολογικής φθοράς αλλά ως ενεργή και φαρμακευτικώς αναστρέψιμη απώλεια βλαστικών κυττάρων των χόνδρων.

Η νέα γνώση θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαρμακευτική αγωγή που θα αναστρέφει την αρθρίτιδα και θα βοηθά να αντιμετωπιστούν εξελίξεις που συνδέονται με τη νόσο.

Η Dr Jia Ng δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν  νέοι τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης αντί για μόνο των συμπτωμάτων, οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με τις νέες πληροφορίες θα μπορέσουν να εξετάσουν φαρμακευτικές επιλογές που θα στοχεύουν άμεσα τον πληθυσμό βλαστοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη χόνδρων και την εξέλιξη της αρθρίτιδας.

Αν και η ανακάλυψη περιορίζεται σε πειραματόζωα, η ερευνήτρια δήλωσε ότι υπάρχουν γενετικές ομοιότητες με ανθρώπινα δείγματα και ότι γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους.

Αποτελέσματα σε πενταετή κλινική δοκιμή με χρήση FGF18, δημοσιεύτηκαν το 2021 με πιθανά μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος και χωρίς ανησυχίες για την ασφάλεια. Η φάση 3 συνεχίζεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας