Το πιο κοινό σύμπτωμα μιας διατροφικής διαταραχής είναι η παραμορφωμένη εικόνα σώματος γνωστή και ως σωματική δυσμορφική διαταραχή ή σωματική δυσμορφία. Είναι ένα σύμπτωμα εμφανίζεται τόσο στην ανορεξία όσο και στη βουλιμία.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια των διατροφικών διαταραχών περιλαμβάνουν:

  • Αρκετές συμπεριφορές που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τη διατροφή μπορεί να αλλάξουν. Το άτομο μπορεί να παραλείπει γεύματα, να τρώει μικρές μερίδες, να αρνείται να φάει με άλλους, να τρώει με τελετουργικούς τρόπους, να μασάει την τροφή μόνο και μετά να την φτύνει, ακόμα και να συνδυάζει τροφές με πολύ περίεργο τρόπο.
  • Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι είναι να ψωνίζετε και να μαγειρεύετε για την οικογένειά σας χωρίς εσείς να τρώτε. Τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν αποστροφή για πρώην αγαπημένα φαγητά, εξάλειψη του λίπους από όλα τα φαγητά που τρώτε, κρυφή κατανάλωση τροφών και κρυφές προσπάθειες να κάνετε εμετό μετά το φαγητό, για να το ξεφορτωθείτε.
  • Συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμφάνιση και την εικόνα του σώματος: Το άτομο συχνά εμφανίζει σημάδια φόβου για αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Μπορεί να αρχίσει να φοράει φαρδιά ρούχα για να κρύβει το σώμα του. Μπορεί να υπάρχει υπερβολική εμμονή με το μέγεθος των ρούχων, την εικόνα στον καθρέφτη, μίσος για όλα ή συγκεκριμένα μέρη του σώματος, ειδικά το στήθος, την κοιλιά, τους μηρούς και τους γλουτούς.
  • Συμπεριφορές που σχετίζονται με την άσκηση: Το άτομο ασκείται υπερβολικά και καταναγκαστικά. Οι αθλητικές επιδόσεις υποφέρουν με την πάροδο του χρόνου λόγω έλλειψης διατροφής αλλά το άτομο συνεχίζει.
  • Στην έκφραση ανησυχίας από τρίτους, το άτομο συχνά διαφωνεί ότι χρειάζεται βοήθεια, και μπορεί να αποσυρθεί ή να ξεσπάσει.
  • Αλλαγές στις κοινωνικές συμπεριφορές: Τα άτομα με διατροφική διαταραχή μπορεί να προσπαθήσουν να ευχαριστήσουν τους πάντες και αποσύρονται όταν αυτό δεν είναι δυνατό. Στην ανορεξία είναι συχνή η αποστροφή από το σεξ, ενώ στην βουλιμία το σεξ μπορεί να είναι και μέθοδος αντιμετώπισης των κακών συναισθημάτων. Μπορεί επίσης να υπάρχει κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ.
  • Σε περιπτώσεις διαταραχής υπερφαγίας, το άτομο μπορεί να ψωνίσει ή να προμηθευτεί μεγάλες ποιότητες τροφίμων που εξαφανίζονται αμέσως μετά. Αυτοί οι ασθενείς είναι συνήθως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, παρόλο που μπορεί να επηρεαστούν και άτομα κανονικού ή μέσου βάρους. Τείνουν να τρώνε γρήγορα, μεγάλες ποσότητες φαγητού, αισθάνονται την έλλειψη ελέγχου για να σταματήσουν να τρώνε, δεν αισθάνονται ποτέ ικανοποιημένοι ή χορτασμένοι, τρώνε χωρίς πείνα, και ντρέπονται. Η κατάθλιψη είναι επίσης συχνό σύμπτωμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεία: Δευτέρα, 24ωρη απεργία για επίταξη ιδιωτών γιατρών και ψυχική υγεία
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]