Πλήρη αποδιοργάνωση έχει προκαλέσει στο ΕΣΥ η έλλειψη αναισθησιολόγων. Η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων καθίσταται αδύνατη, ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία και χιλιάδες ασθενείς αναζητούν απεγνωσμένα λύση.

Μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής, περιμένουν να χειρουργηθούν 24.000 ασθενείς τα τελευταία δύο χρόνια! Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω - στο τότε μοντέλο "παραγωγής" αναισθησιολόγων - και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία πενταετία...

Το iatronet.gr αναζητεί τα αίτια του προβλήματος, μιλώντας με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, η ειδικότητα της Αναισθησιολογίας θεωρείται "άγονη". Όπως επισημαίνεται, στην Ελλάδα αναλογούν 12 αναισθησιολόγοι για κάθε 100.000 κατοίκους, στη Γερμανία 31, στην Ιταλία 26 και στη Βουλγαρία 20 ανά 100.000.

Η κατάσταση αυτή απειλεί την ισορροπία της νοσοκομειακής Ιατρικής, καθόσον η απουσία αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία, όχι μόνο καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους, αλλά επιπλέον έχει και ιατρονομικές εμπλοκές.

Οι αναισθησιολόγοι στα νοσοκομεία στηρίζουν: χειρουργεία, μαιευτήρια, ανάνηψη - Μονάδα Μετα-Αναισθητικής Φροντίδας, επεμβατικές πράξεις εκτός χειρουργείου που απαιτούν αναισθησιολογική κάλυψη (Γαστρεντερολογίας, Καρδιολογίας, Ακτινολογίας), ομάδα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) για την 24ωρη κάλυψη όλου του νοσοκομείου, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, Ιατρεία και Μονάδες Πόνου και Ανακουφιστικής - Παρηγορικής φροντίδας.

Θα έχει διάρκεια

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (φωτογραφία) σημειώνει πως η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι διεθνές και όχι μόνον ελληνικό πρόβλημα. Εξηγώντας τους λόγους, τονίζει πως ο όγκος εργασίας τους έχει παγκοσμίως αυξηθεί, καθώς ασχολούνται με πολύ περισσότερα θέματα από όσα στο παρελθόν.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για μία στρεσογόνο ειδικότητα, την οποία πολλοί γιατροί αποφεύγουν. "Ό,τι βιώνουμε τώρα, είναι απότοκο του τι συνέβαινε πριν από δέκα χρόνια", τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, για να διευκρινίσει:

"Σήμερα, που η ειδικότητα έχει τόσο μεγάλη ζήτηση, καλούμαστε να λειτουργήσουμε με αριθμούς αναισθησιολόγων που είχαν λάβει την ειδικότητα με βάση το τι συνέβαινε τότε. Η κατάσταση έχει αλλάξει, ο χρόνος αναμονής για έναρξη ειδικότητας Αναισθησιολογίας έχει πλέον μηδενιστεί και οι αναισθησιολόγοι βρίσκουν εργασία παντού".

Για τη δυστοκία του ΕΣΥ να καλύψει τα κενά του, ο κ. Εξαδάκτυλος εκτιμά πως αυτό οφείλεται στις χαμηλές αμοιβές και θεωρεί πως η όποια διόρθωση μπορεί να γίνει, θα γίνει μετά από πέντε χρόνια. "Πρέπει να αξιοποιήσουμε όσους έχουμε και να μην τούς εκδιώξουμε από τον δημόσιο τομέα", λέει.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ θυμίζει πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί αναισθησιολόγοι επιστρατεύτηκαν στο ΕΣΥ και έκτοτε έχουν παραμείνει υπό πίεση. Προειδοποιεί, δε, πως "αν αυτή η πίεση συνεχιστεί, πολλοί θα φύγουν για το εξωτερικό".

Ένας γιατρός που μιλάει στοιχειωδώς αγγλικά, μπορεί να εργαστεί άμεσα στη Γερμανία, στη Γαλλία, ακόμη και στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως διευθυντής αναισθησιολόγος στο ΕΣΥ λαμβάνει σήμερα μισθό (μαζί με τις εφημερίες) που δεν ξεπερνά τα 2.700 ευρώ.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γιατρών που αναφέρουν πως μπορούν να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα χρήματα εργαζόμενοι μόλις 10 μέρες τον μήνα στη Γαλλία και τις υπόλοιπες να χαλαρώνουν στην Ελλάδα...

Η έλλειψη αναισθησιολόγων δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν νέους αναισθησιολόγους εφόσον δεν έχουν ειδικευμένους. 

Λίστες αναμονής

Στο ερώτημα "πού οφείλεται η έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ", η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου (φωτογραφία) απαντά στο iatronet.gr με ερώτημα: "Υπάρχουν ελλείψεις στον ιδιωτικό τομέα; Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχουν".

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν αρκούν ούτε καν να καλύψουν τις αποχωρήσεις γιατρών για συνταξιοδότηση ή τις παραιτήσεις.

"Η πραγματικότητα είναι πως οι γιατροί δεν επιλέγουν να εργαστούν στον δημόσιο τομέα, εξαιτίας των καθηλωμένων μισθών και των απάνθρωπων ωραρίων, όπως στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, όπου εργάζονται με το ένα τρίτο του προβλεπόμενου αριθμού αναισθησιολόγων", τονίζει η κ. Ρέτζιου, για να σημειώσει:

"Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα, ώστε να αντιστραφεί η φυγή τους προς τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Πρέπει να προχωρήσει σε ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων".

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ θεωρεί πως η κυβέρνηση επιλέγει να μην το κάνει αυτό, προκειμένου να υπάρξει απαξίωση και υποβάθμιση του ΕΣΥ, ώστε να πριμοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Αναφέρει, δε, πως το χρόνιο πρόβλημα ελλείψεων αποβαίνει σε βάρος των ασθενών και υπογραμμίζει πως μόνο στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, 24.000 ασθενείς είναι εγγεγραμμένοι σε λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση μόνο την τελευταία διετία!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών