Η παραλλαγή Δέλτα είχε προκαλέσει μαζικούς θανάτους ασθενών με CoViD και στην Ελλάδα. Η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον, από τα τέλη του 2021 έως σήμερα, έχει συνδυαστεί με ηπιότερη νόσηση και λιγότερους θανάτους.
Πόσο ακριβές είναι αυτό; Τις διαφορές στην κλινική εικόνα και την έκβαση της νοσηλείας ασθενών με CoViD, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη Δέλτα και την Όμικρον, παρουσιάζει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, σε αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό BMC Infectious Diseases.
Όπως αναφέρουν, τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν λιγότερο σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις και θνητότητα με την παραλλαγή Όμικρον. Οι μελέτες αυτές, ωστόσο, δεν έχουν ομοιογένεια σε σχέση με τις νοσηλευτικές δομές και τα συστήματα Υγείας.
Η συντακτική ομάδα σημειώνει πως οι ασθενείς που συγκρίθηκαν προέρχονταν από μία νοσηλευτική δομή και αφορούσε τις δύο φάσεις της πανδημίας.
Αξιολογήθηκαν αναδρομικά 364 ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον 1 και 241 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τη Δέλτα.
Εξετάστηκαν οι διαφορές στα συμπτώματα, στα εργαστηριακά αποτελέσματα και στην κλινική βαρύτητα μεταξύ των δύο παραλλαγών και αξιολογήθηκαν οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για μοιραία έκβαση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, με περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, στοιχεία που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.
Αν και εμφάνιζαν πιο ήπια κλινική εικόνα και χρειάζονταν λιγότερη χορήγηση οξυγόνου και δεξαμεθαζόνης, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ήταν παρόμοια με όσους είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα.
Ασθενείς άνω των 60 ετών ή ανοσοκατεσταλμένοι είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.
Το επίπεδο των ουδετερόφιλων, το επίπεδο φροντίδας, η ηλικία και το επίπεδο κρεατινίνης κατά την εισαγωγή, ήταν εξαιρετικά σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για ενδονοσοκομειακό θάνατο.
Με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες σχολιάζουν πως στους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος από τη Δέλτα, αλλά σχετίζεται με συγκρίσιμη θνητότητα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές