Οι περίοδοι που αλλάζει η ώρα ή μικραίνει/μεγαλώνει η μέρα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα δύσκολες για μερικούς ανθρώπους. Σίγουρα όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο βρίσκουν ξαφνικά τον εαυτό τους ακόμα πιο κουρασμένο γύρω σε αυτές τις ημέρες.

Η εποχιακή κατάθλιψη είναι επίσης ένα ζήτημα που απασχολεί τον κόσμο, και φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με το πόσο μικραίνουν οι ημέρες: Το ακόμα λιγότερο φως του ήλιου φαίνεται να επηρεάζει την διάθεσή μας και να εντείνει ή και να προκαλεί ακόμα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Τα καλά νέα είναι δύο:

α) Η αλλαγή της ώρας και το ότι μικραίνουν οι ημέρες είναι πράγματα στα οποία ο οργανισμός προσαρμόζεται μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, και

β) η εποχιακή κατάθλιψη δεν αποτελεί κάποια ξεχωριστή, υπερφυσική εκδοχή της κατάθλιψης - που σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και πολύ αποτελεσματικά.

Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να προσαρμοστεί καλύτερα στις μικρότερες ημέρες και να αποφύγετε τον κίνδυνο για αρνητικά συναισθήματα.

Δώστε έμφαση στον ύπνο

Οι ώρες του ύπνου σας είναι πιθανό να είναι λίγο ταραγμένες τελευταία, συνεπώς είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα... reboot. Αποφύγετε δραστηριότητες που θα σας χαλάσουν τον ύπνο όπως μεγάλες εξόδους, μαραθώνιους ταινιών και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Αντ' αυτού, υιοθετήστε μια ρουτίνα ύπνου όπως να ακούτε λίγη χαλαρωτική μουσική, να διαβάζετε ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο ή να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα. Το να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλές αιτίες κούρασης και άγχους σε καθημερινό επίπεδο, που σημαίνει ότι θα είστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες.

Θυμηθείτε ότι το σώμα σας ήδη είναι καλύτερα απ' ό,τι νομίζετε

Ένα μικρό μυστικό: Η χειμερινή αλλαγή ώρας είναι πιο άνετη για τον οργανισμό μας σε σχέση με την θερινή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καθημερινά μας προγράμματα είναι πιο εναρμονισμένα με την χειμερινή ώρα, συνεπώς η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας που έρχεται το καλοκαίρι είναι σαν να μας προκαλεί τζετ-λαγκ. Συνεπώς, είναι μια καλή ευκαιρία για να αφήσετε τον εαυτό σας να πάρει μια ανάσα και να κοιτάξει το πρόγραμμά του με περισσότερη χαλαρότητα - μιας και η "δομή" που μας δίνει η φύση κάνει ήδη αρκετή δουλειά.

Βγείτε για μια πρωινή βόλτα

Αν θέλετε να ενισχύσετε την διάθεσή σας (αλλά και την υγεία σας από πάρα πολλές απόψεις), αυτό που χρειάζεστε είναι βιταμίνη D. Συνεπώς, φροντίστε να βγείτε από το σπίτι για μια σύντομη βόλτα το πρωί, όσο ο ήλιος είναι ακόμα πιο φανερός. Εναλλακτικά, αν διαπιστώσετε ότι έχετε έλλειψη της βιταμίνης, μιλήστε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα συμπληρωμάτων. Υπάρχουν και πολλές τροφές που είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, όπως αυγά, δημητριακά και χυμοί.

Δημιουργήστε μια προσωπική και μια κοινωνική ρουτίνα

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, αναζητήστε νέα χόμπι και τρόπους έκφρασης - και βρείτε τον απαραίτητο χρόνο για λίγη άσκηση. Όλα αυτά θα δώσουν επιπλέον δομή στον χρόνο σας. Ακόμα περισσότερη (και αναγκαία) δομή θα σας δώσει το να κανονίζετε τακτικά να περνάτε χρόνο με κοντινά σας άτομα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεία: Δευτέρα, 24ωρη απεργία για επίταξη ιδιωτών γιατρών και ψυχική υγεία
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]