Αν πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ κάθε πρωί, οι πιθανότητες να σας... γυρίσει μπούμερανγκ είναι μικρές. Σε γενικές γραμμές, ο καφές θεωρείται ασφαλές ρόφημα, που μάλιστα έχει και οφέλη. Οι οδηγίες των ειδικών λένε να μην ξεπερνάμε τις 4-5 κούπες την ημέρα, και φυσικά είναι στο χέρι μας να μην φορτώνουμε τον καφέ μας με έξτρα σιρόπια. Τι γίνεται όμως με κάποιον άνθρωπο που πίνει τον ένα εσπρέσο μετά τον άλλο;
Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 ώρες για να φύγει εντελώς η καφεΐνη από τον οργανισμό μας. Το σώμα μας μπορεί να αποκτήσει εξάρτηση σε αυτήν, αλλά τεχνικά δεν είναι εθισμός. Η ντοπαμίνη που παράγεται από τον εγκέφαλό μας όταν πίνουμε την πρώτη γουλιά καφέ δεν είναι συγκρίσιμη με την ντοπαμίνη που μπορεί να προκαλέσει μια δόση ενός παράνομου διεγερτικού, όπως το MDMA. Παρ' όλα αυτά, από τη στιγμή που δημιουργούμε μία σχέση "εξάρτησης" με μια ουσία, το να την περιορίσουμε ή να την κόψουμε δεν είναι και τόσο εύκολο. Το σώμα μας θα βιώσει συμπτώματα στέρησης, ειδικά αν του στερήσουμε έναν καφέ που θεωρεί δεδομένο - όπως αυτόν που πίνουμε το πρωί.
Για να αποφύγετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, καλό θα ήταν να μην κόψετε τον καφέ αμέσως. Η ξαφνική διακοπή μπορεί να ενισχύσει την εξάρτησή σας από την καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι αγγειοδιασταλτικό, που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, καθιστώντας την συστατικό σε πολλά παυσίπονα που κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή. Έτσι, η λήψη ενός παυσίπονου με καφεΐνη για τον πονοκέφαλο απόσυρσης από την καφεΐνη θα βοηθήσει τον πόνο σας, αλλά θα συνεχίσει την εξάρτησή σας από την καφεΐνη.
Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να σταματήσετε σιγά-σιγά την καφεΐνη, αν το επιθυμείτε.
Κάντε έναν έλεγχο
Πριν κάνετε κινήσεις για να κόψετε τον καφέ, αξιολογήστε την πρόσληψη καφεΐνης σας: Πόση ποσότητα καταναλώνετε πραγματικά κάθε μέρα; Υπολογίστε πόση καφεΐνη περιέχεται στα ποτά που πίνετε και, στη συνέχεια, σκεφτείτε πού μπορείτε να μειώσετε. Αυτή είναι η περιεκτικότητα διάφορων ροφημάτων σε καφεΐνη, για να υπολογίσετε καλύτερα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν χρειαζόμαστε πάνω από 400 mg καφεΐνης καθημερινά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι και στα 300 μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται δυσάρεστα συμπτώματα.
Κούπα φιλτραρισμένου καφέ: 140 mg
Φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ: 100 mg
Ενεργειακό ποτό: 80 mg
Φλιτζάνι μαύρο τσάι: 75 mg
Κουτάκι αναψυκτικού: 40 mg
Φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη: 12 mg
Κούπα ζεστή σοκολάτα: 9 mg
Πίνετε περισσότερο νερό
Ένα άλλο κλειδί για να νικήσετε τα συμπτώματα στέρησης καφεΐνης είναι το νερό. Το να μένετε ενυδατωμένοι θα δώσει και αρκετή ενέργεια στο σώμα σας, κάτι που μπορεί να αναιρεί την ανάγκη για καφεΐνη εξαρχής. Οι άνθρωποι πίνουν συχνά καφέ επειδή δεν μπορούν να μείνουν ξύπνιοι, αλλά η αφυδάτωση είναι συχνά ο λόγος που δεν έχουν ενέργεια το πρωί.
Ορίστε ένα χρονικό όριο
Ορίστε μια ώρα κατά την οποία σταματάτε την πρόσληψη καφεΐνης κάθε μέρα. Οι γιατροί συνιστούν τις 2 μ.μ., για να μην παρεμποδίζεται ο ύπνος σας.
Αντικαταστήστε τον καφέ με ρόφημα χαμηλό σε καφεΐνη
Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές. Αν πίνετε συνήθως βαρύ καφέ, ξεκινήστε να πίνετε πιο ελαφρύ. Αν συνήθως πίνετε μαύρο τσάι, δοκιμάστε πράσινο ή λευκό τσάι. Με τη σταδιακή μείωση της καφεΐνης που δίνουμε στο σώμα μας, αυτό αρχίζει να προσαρμόζεται και να συνηθίζει στα νέα δεδομένα, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ή η αίσθηση μεγάλης, βεβιασμένης αλλαγής.
Στραφείτε σε ντεκαφεϊνέ ή σε άλλα ροφήματα
Ξεκινήστε σταδιακά να βάζετε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ντεκαφεϊνέ όταν φτιάχνετε τον καφέ σας, μέχρι να συμβεί ομαλά η μετάβαση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε πράσινο τσάι, που περιέχει λιγότερη καφεΐνη, ή ακόμα και τσάι από βότανα που δεν περιέχουν καθόλου. Μη σκέφτεστε το τσάι από βότανα ως μόνο νυχτερινή συνήθεια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV