Tα συστήματα υγείας των χωρών με τα περισσότερα κέρδη στον κόσμο βρίσκονται υπό τεράστια οικονομική πίεση, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση 2023 Health at a Glance, διαπίστωσε ότι οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ήταν περίπου 9,2% του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες χώρες, από 9,7% το 2021, αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη ανάγκη για δαπάνες μετά την πανδημία και τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.

Σε 11 χώρες του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022 ήταν χαμηλότερες από το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

«Εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες ως αποτέλεσμα της συνδυασμένης επίδρασης της γήρανσης του πληθυσμού και του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, τα συστήματα υγείας πρέπει να διευκολύνουν την καλύτερη και έγκαιρη πρόσβαση σε μία οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις παρατεταμένες συνέπειες της COVID-19 στην ψυχική και σωματική υγεία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των συστημάτων υγείας μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Τη μεγαλύτερη δαπάνη παγκοσμίως για την υγειονομική περίθαλψη έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εκταμίευσαν το 16,6% του ΑΕΠ τους. Ακολούθησε η Γερμανία, η οποία δαπανά το 12,7 % του ΑΕΠ της για την υγειονομική περίθαλψη και η Γαλλία, η οποία δαπανά το 12,1% του ΑΕΠ της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης εμφάνισαν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης φτάνοντας τα 12.555 δολ. (11.728 ευρώ). Ακολούθησαν η Ελβετία (8.049 δολάρια ή 7.519 ευρώ) και η Γερμανία (8.011 δολάρια ή 7.483 ευρώ).

Η λίστα των κρατών με τις υψηλότερες δαπάνες συμπληρώνεται με τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. 
Η έκθεση αποκάλυψε ότι πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά 0,7 χρόνια κατά μέσον όρο μεταξύ 2019 και 2020 στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Παρέμεινε κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα σε 28 χώρες, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, παρά τα στοιχεία για το 2022 που δείχνουν ανάκαμψη.

Πού υπάρχουν τα περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια και γιατροί;

Υπήρχαν κατά μέσο όρο 4,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 άτομα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με τα ποσοστά στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να είναι τα υψηλότερα.

Η Φινλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση, κυρίως στα κρεβάτια μακροχρόνιας περίθαλψης και ψυχιατρικής περίθαλψης.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των γιατρών στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε από 3,5 εκατομμύρια το 2011 σε 4,3 εκατομμύρια το 2021. Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, ο αριθμός των γιατρών αυξήθηκε ταχύτερα από το μέγεθος του πληθυσμού.

 

Πηγές:
https://www.euronews.com/next/2023/11/10/which-countries-in-europe-are-the-worlds-top-spenders-on-healthcare

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη