Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού, η Θεσσαλονίκη καλυπτόταν για πνευμονολογικά περιστατικά μόνο τις μισές μέρες το χρόνο, καθώς από τα τέσσερα νοσοκομεία "κορμού" που πραγματοποιούν κυκλικά γενικές εφημερίες, μόνο τα δύο (Παπανικολάου και Παπαγεωργίου) διέθεταν Πνευμονολογική Κλινική. Η ειδικότητα, που βρέθηκε στην αιχμή της αντιμετώπισης της COVID-19, είναι πλέον διαθέσιμη και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με την ίδρυση της πρώτης Πνευμονολογικής Κλινικής εντός του αστικού ιστού της πόλης.

Ενάμιση χρόνο μετά την πρόσληψη των πρώτων τριών πνευμονολόγων, η Κλινική παραμένει υποστελεχωμένη, καθώς λειτουργεί με μόλις 4 γιατρούς, και φιλοξενείται στους χώρους της Α Παθολογικής του Ιπποκράτειου, η οποία βρίσκεται σε αναστολή. Η πρόσληψη δύο επιμελητών Β που έχει δρομολογηθεί, παρουσιάζει πολύμηνη καθυστέρηση, ενώ εκκρεμεί και η διαδικασία για τους ειδικευόμενους.

Εν αναμονή της ενίσχυσης με προσωπικό, αλλά και της δημιουργίας μόνιμης "στέγης", που έχει επίσης δρομολογηθεί, η Κλινική διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο την πρώτη της επιστημονική εκδήλωση, με θέμα τη διεπιστημονικότητα.

Μιλώντας στο iatronet.gr, η διευθύντριά της, κ. Αφροδίτη Μπούτου (φωτογραφία), εξηγεί πώς η πνευμονολογία συναντά τουλάχιστον 10 άλλες ειδικότητες στην κλινική πράξη, ενώ μιλά για την καθυστέρηση των προσλήψεων στην Κλινική, που σήμερα εξακολουθεί να νοσηλεύει δεκάδες ασθενείς με βαριά COVID-19.

Ένας χρόνος αναμονής για πρόσληψη

Η κ. Μπούτου προσλήφθηκε στο Ιπποκράτειο τον Φεβρουάριο του 2022 μαζί με δύο ακόμη πνευμονολόγους. Μετά από μερικούς μήνες προστέθηκε και μια επικουρική γιατρός, ενώ στις 9 Μαρτίου προκηρύχθηκαν δύο από τις πολλές κενές οργανικές θέσεις, που αφορούν δύο επιμελητές Β'.

Σχεδόν 9 μήνες μετά, η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη και έχει δρόμο ακόμη να διανύσει. "Μόλις την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκαν οι πρώτοι πίνακες μετά το άνοιγμα των φακέλων των υποψηφιοτήτων και σύσκεψη της επιτροπής κρίσεων. Πάντα γίνονται ενστάσεις, θα ακολουθήσουν προσωπικές συνεντεύξεις και επιπλέον χρόνος μέχρι την τελική τοποθέτηση", λέει η διευθύντρια της Κλινικής η οποία εκτιμά πως ο συνολικός χρόνος θα φτάσει τον ένα χρόνο από την προκήρυξη.

"Η καθυστέρηση είναι υπερβολική και αυτό είναι εις βάρος του ΕΣΥ, γιατί ένας γιατρός δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας προκήρυξης επί ένα χρόνο. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα βρει κάτι άλλο, θα κατευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα", παρατηρεί.

Η ίδια ευελπιστεί πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τους ειδικευόμενους, ενώ εκτιμά πως μέχρι το τέλος του 2024 με αρχές του 2025 η Κλινική θα μεταφερθεί μόνιμα στον 5ο όροφο του Α Κτιρίου του Ιπποκράτειου.

Η COVID είναι εδώ και ας μην ακούγεται

Η νεοσύστατη Κλινική, που στεγάζεται στους χώρους της Α' Παθολογικής, νοσηλεύει κυρίως ασθενείς με COVID-19, σε συνεργασία με τους παθολόγους. Έχει οργανώσει τρία εξωτερικά ιατρεία και έχει ξεκινήσει από νωρίς να κάνει βρογχοσκοπήσεις, προκειμένου οι νοσηλευόμενοι να έχουν όλο το δυνατό φάσμα της πνευμονολογικής αντιμετώπισης.

Το καλοκαίρι, που οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, νοσηλεύθηκαν άλλα, αμιγώς πνευμονολογικά περιστατικά, ενώ από το φθινόπωρο είναι πάλι μια αμιγώς Κλινική COVID-19. Σήμερα νοσηλεύονται 28 ασθενείς, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες είχαν ξεπεράσει και τους 40.

"Υπάρχουν ακόμη ανεμβολίαστοι ασθενείς που κάνουν βαριά νόσο COVID με αναπνευστικές ανεπάρκειες, υπάρχουν και άνθρωποι που μπαίνουν στο νοσοκομείο για κάποια άλλη νόσο και έχουν και COVID", επισημαίνει η κ. Μπούτου, προσθέτοντας πως εκτός από ηλικιωμένους νοσηλεύονται και νέοι άνθρωποι με συννοσηρότητες και σε ανοσοκαταστολή.

"Δεν είναι αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λίγοι. Υπάρχει έξαρση και ας μην ακούγεται πολύ. Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσουν οι ιογενείς λοιμώξεις το σύνηθες μοτίβο των προηγούμενων ετών", σημειώνει.

Πνευμονολογία και άλλες 10 ειδικότητες

Στην επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε η Κλινική στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, η πνεμονολογία συνάντησε την Επειγοντολογία, την Νεφρολογία, την Νευρολογία, τα Νοσήματα Μεταβολισμού, την Καρδιολογία, την Ρευματολογία, την Λοιμωξιολογία, τη Γαστρεντερολογία, την Εσωτερική Παθολογία και την Γενική Ιατρική. Μέσα από ειδικές Στρογγυλές Τράπεζες και επιλεγμένες παρουσιάσεις κλινικών περιστατικών, γιατροί όλων αυτών των ειδικοτήτων συζήτησαν την διεπιστημονική προσέγγιση, που σήμερα είναι ζητούμενο περισσότερο από ποτέ.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής με αγγειίτιδα θα διαγνωστεί συνήθως από νεφρολόγο, γιατί ο νεφρός είναι συνήθως το πρώτο όργανο που προσβάλλεται, αλλά θα χρειαστεί και η συνεργασία των ρευματολόγων, αλλά και των πνευμονολόγων, λόγω εκδηλώσεων που αφορούν αυτές τις ειδικότητες.

Επίσης, νευρολογικά νοσήματα, όπως η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, στην εξέλιξή τους προσβάλλουν τους αναπνευστικούς μύες με αποτέλεσμα στα προχωρημένα στάδια η βασική φροντίδα για μια νευρολογική νόσο να είναι καθαρά πνευμονολογική, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας.

"Εμείς, είμαστε πάρα πολύ τυχεροί γιατί δουλεύουμε σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει τρεις μεγάλες Παθολογικές Κλινικές, με όλες τις υποειδικότητες της παθολογίας και έχουμε καθημερινή τριβή με τους συναδέλφους", τονίζει η κ. Μπούτου, προσθέτοντας πως αυτό αναδείχτηκε και από τους νοσηλευτές πάρα πολύ διαφορετικών ειδικοτήτων. "Ο ασθενής δεν είναι ένα σύμπτωμα, είναι μια ολότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά", καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD