Μια ογκολόγος διαχειρίζεται μόνη της τις ανάγκες των περίπου 700 ογκολογικών ασθενών της Μαγνησίας που υποβάλλονται σε θεραπείες, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Μετά την παραίτηση του διευθυντή του Τμήματος Χημειοθεραπείας από το ΕΣΥ, την 21η Ιουλίου, και την συνεπακόλουθη αποχώρηση του επικουρικού γιατρού, το Τμήμα παραμένει με μόνο μία γιατρό και με τους ογκολογικούς ασθενείς σε κατάσταση ανασφάλειας, σε ένα νομό με 150.000 κατοίκους και ιδιαιτερότητες, όπως η ύπαρξη ορεινού όγκου και τριών νησιών.
Το θέμα, που ανέδειξε με ρεπορτάζ του το iatronet.gr, έφτασε με δύο ερωτήσεις στη Βουλή, καθώς μέχρι και σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί η θέση που χήρεψε με την αποχώρηση του διευθυντή, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επικουρικούς.
Στην απάντησή του ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρεται στη μετακίνηση ενός γιατρού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που συνδράμει το Βόλο μια μέρα την εβδομάδα, και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την κάλυψη των αναγκών.
Υγειονομικοί που μίλησαν στο iatronet.gr περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου και διατυπώνουν δυσαρέσκεια για τη γενικόλογη απάντηση του υπουργείου σε ένα συγκεκριμένο οξύ πρόβλημα, που απαιτεί άμεση λύση.
«Δεν θα αντέξει η συνάδελφος»
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η μοναδική ογκολόγος του Τμήματος καλείται να πραγματοποιεί καθημερινά 30-35 χημειοθεραπείες και να συναντά δεκάδες ασθενείς σε ιδιαίτερα πιεστικές χρονικά συνθήκες. Ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει σήμερα αναμονή δύο έως τριών μηνών.
Κατόπιν παρέμβασης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον τελευταίο μήνα μετακινείται μια φορά την εβδομάδα από τη Λάρισα ένας γιατρός παθολογικής ογκολογίας, ο οποίος συνδράμει στη λειτουργία του Τμήματος.
Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. των Νοσοκομειακών Γιατρών, Παύλο Μαλινδρέτο, συζητείται η λύση της μετακίνησης ενός στρατιωτικού γιατρού, δύο φορές την εβδομάδα. Παρότι υπάρχει η θέληση του ίδιου και η συναίνεση του διοικητή του, απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει.
«Είναι τεράστιος ο φόρτος εργασίας που καλείται να αντιμετωπίσει η συνάδελφος. Κάποια στιγμή δεν θα αντέξει», λέει στο iatronet.gr ο κ.Μαλινδρέτος και διατυπώνει την απορία –η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμα από το υπουργείο- γιατί δεν έχει προκηρυχθεί η θέση που χήρεψε. «Πρέπει το υπουργείο να καταλάβει ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Κάποιες ελλείψεις πρέπει να έχουν προτεραιότητα, όπως η θέση του ογκολόγου στο Τμήμα Χημειοθεραπειών», τονίζει και προσθέτει: «Δεν μπορεί να περιμένει για όποτε θα κάνουν έναν κεντρικό σχεδιασμό ο υπουργός και οι υφυπουργοί του. Και αυτό δεν είναι συνδικαλιστικό αίτημα, η θέση έπρεπε να έχει ήδη προκηρυχθεί εδώ και ένα μήνα».
Ο κ.Μαλινδρέτος στηλιτεύει ως γενικόλογη την απάντηση του υφυπουργού Υγείας για 6 προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού γιατρού που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν κάπου χρειάζονται έναν αστυνομικό της Ασφάλειας, δεν λύνει το πρόβλημα η πρόσληψη 6 τροχονόμων».
Οι δύο ερωτήσεις στη Βουλή
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έφερε το θέμα στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας. Επικαλούμενος το δημοσίευμα του iatronet.gr για το σοβαρό πρόβλημα υγειονομικής κάλυψης των ογκολογικών ασθενών της Μαγνησίας, που προέκυψε μετά την αποχώρηση δύο ογκολόγων, ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται να δημιουργήσει Ογκολογική Κλινική και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα με την κατάλληλη στελέχωση.
Σε δεύτερη ερώτηση, αυτή τη φορά από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, αναφέρεται πως η ακραία υποστελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος του Αχιλλοπούλειου μοιραία θα οδηγήσει στη μη ομαλή εξυπηρέτηση των ασθενών. «Οι καρκινοπαθείς συμπολίτες μας για να λάβουν τις απαραίτητες θεραπείες τους οδηγούνται αναπόφευκτα είτε σε άλλες δημόσιες δομές εκτός νομού είτε σε ιδιωτικές δομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω οικονομική τους επιβάρυνση», αναφέρει ο κ.Μεϊκόπουλος και ζητά να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ενώ ρωτά αν θα επανεξεταστεί η δημιουργία της απαραίτητης Ογκολογικής Κλινικής,
προκειμένου οι καρκινοπαθείς του Νομού να λαμβάνουν δωρεάν, επαρκή και ποιοτική φροντίδα υγείας.
Η απάντηση του Μ. Θεμιστοκλέους
Απαντώντας στην ερώτηση του Κ.Βελόπουλου, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αφού αποδίδει την παραίτηση του διευθυντή του Τμήματος Χημειοθεραπείας σε προστριβές με τη διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέρεται στη μετακίνηση γιατρού από τη Λάρισα για μια μέρα την εβδομάδα, και υποστηρίζει πως αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες για την άμεση στήριξη της Μονάδας. «Έχουν γίνει οι δέουσες ενέργειες (κατ’ επανάληψη μετακινήσεις ιατρών, προσλήψεις επικουρικών ιατρών), ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία της κλινικής και η υγειονομική κάλυψη των ασθενών», αναφέρει.
Κάνει λόγο για αύξηση εργαζόμενων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού κατά 36 εργαζομένους τα τελευταία 4 χρόνια στο νοσοκομείο Βόλου, για 96 προκηρύξεις θέσεων τακτικού προσωπικού και 136 προσλήψεις επικουρικών, και καταλήγει: «Αναφορικά με την κάλυψη κενών θέσεων, σας αναφέρουμε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη προκηρύξεις για 6 θέσεις ιατρικού, 42 θέσεις νοσηλευτικού και 11 θέσεις λοιπού προσωπικού, με σκοπό την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων».
Γ. Ρήγας: Δεν τον πληροφόρησαν σωστά
Η αναφορά του υφυπουργού σε προστριβές με τη διοίκηση που τον οδήγησαν στην έξοδο προκάλεσαν την αντίδραση του αποχωρήσαντος πρώην διευθυντή του Τμήματος Γιώργου Ρήγα.
«Προφανώς ο υφυπουργός δεν έχει άμεση πληροφόρηση, κάποιοι του είπαν. Αυτοί που του είπαν υποβαθμίζουν το πρόβλημα, λέγοντας ότι απλά ήταν μια διαφωνία μεταξύ δύο-τριών ανθρώπων. Οι λόγοι της αποχώρησής μου –τους οποίους έχω εξηγήσει δημόσια- συνδέονται με το ότι δεν είχα τα μέσα ώστε να μπορώ να είμαι υπεύθυνος απέναντι στους ασθενείς που μου εμπιστεύονται την υγεία τους», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Η απορία μου, που δεν έχει απαντηθεί, είναι γιατί δεν προκηρύχθηκε ακόμα η θέση. Ρωτώ και σαν πολίτης, αλλά και σαν καρκινοπαθής. Δικαιούμαι να ρωτώ, γιατί αύριο μπορεί να τον χρειαστώ».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών