Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν την πρωτεΐνη του γάλακτος. Μπορεί να προκαλέσει στομαχικά συμπτώματα όπως πόνο και διάρροια. Βέβαια, κάποιοι άνθρωποι έχουν και γενικότερη αλλεργία στο γάλα, που θα προκαλέσει πιο κοινά συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως δυσκολία στην αναπνοή, ακόμα και εμετό.
Και ενώ είναι πολύ εύκολο να αποφύγουμε τα εμφανή γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένες τροφές μπορεί να περιέχουν γάλα ή πρωτεΐνες γάλακτος. Πώς θα τις ξεχωρίσουμε;
Ο καλύτερος τρόπος είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε. Αυτές είναι μερικές ονομασίες που καλό θα ήταν να αποφεύγετε:
Τεχνητό άρωμα βουτύρου ή τυριού
Καζεΐνη ή καζεϊνικά άλατα
Υδρολύτες
Λακταλβουμίνη
Λακτόζη, λακτοσφαιρίνη, λακτοφερρίνη
Σκόνες πρωτεΐνης
Πυτιά
Ταγκατόζη
Ορός γάλακτος ή προϊόντα ορού γάλακτος
Σε ποιες τροφές βρίσκουμε γάλα ή γαλακτοκομικά (και δεν το φανταζόμασταν);
Προφανώς, τροφές όπως προϊόντα ζαχαροπλαστείου, βούτυρα και σοκολάτα γάλακτος είναι εύκολο να αποφευχθούν. Υπάρχουν όμως και τροφές που δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι περιέχουν προϊόντα γάλακτος. Μερικά από αυτά είναι:
Τηγανιτές τροφές: Πολλές φορές το κουρκούτι τους θα περιέχει γαλακτοκομικά.
Δημητριακά με γεύσεις: Είναι πολύ συχνό να περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος.
Τσίχλες: Ορισμένες τσίχλες χρησιμοποιούν πρωτεΐνες γάλακτος ως γλυκαντικό.
Ινδικό φαγητό: Χρησιμοποιείται πολύ συχνά το βούτυρο Ghee.
Έτοιμο μιξ για πουρέ πατάτας: Περιέχει γάλα σε σκόνη.
Έτοιμα dressings για σαλάτες
Ψωμί: Πολλές φορές στο ψωμί μπορεί να χρησιμοποιηθεί λακτόζη ως γλυκαντικό.
Αλλαντικά: Πολλά αλλαντικά περιέχουν καζεΐνη ή λακτόζη ως γαλακτωματοποιητές (ουσίες που δρουν ως "συνδετικοί κρίκοι" μεταξύ των λιπαρών και των υγρών συστατικών ενός τροφίμου - οι ίδιες ουσίες που δίνουν την υφή στο παγωτό και την μαγιονέζα).
Πατατάκια με γεύσεις: Πολλές από τις μη κλασικές γεύσεις σε πατατάκια (αλάτι, ρίγανη) περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος.
Συμβουλές για διατροφή αν έχετε αλλεργία στο γάλα
*Βρείτε άλλους τρόπους για να πάρετε ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνες D και B12. Τροφές όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και τα προϊόντα σόγιας μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε το κενό.
*Δοκιμάστε υποκατάστατα γαλακτοκομικών, όπως γάλατα σόγιας και αμυγδάλου που είναι ενισχυμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D.
*Μείνετε μακριά από φαγητά χωρίς ετικέτες. Είναι πιο πιθανό να έχουν κατά λάθος τους παράγοντες που προκαλούν αλλεργία.
*Αποφύγετε το γάλα και έξω από την κουζίνα. Ελέγξτε τις ετικέτες στα καλλυντικά, τις κρέμες και τις αλοιφές για να δείτε αν περιέχουν αγελαδινό γάλα σε οποιαδήποτε μορφή. Ορισμένα φάρμακα περιέχουν επίσης ορό γάλακτος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι