Τίποτα δεν μοιάζει καλύτερο σε έναν άνθρωπο που έχει υποστεί άσχημες καταστάσεις από το να βρίσκει κάποιον που τον καταλαβαίνει. Πόσο μάλλον, έναν άνθρωπο που έχει παρόμοια βιώματα και μπορούν μαζί να εξερευνήσουν το τραύμα τους και να αναδυθούν μαζί στην επιφάνεια.
Μήπως ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Η απάντηση είναι - δυστυχώς - όχι και τόσο ευχάριστη.
Όπως είναι προφανές, οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων έχουν να κάνουν με πολλούς περισσότερους παράγοντες από όσους μπορεί να καλύψει ένα κείμενο ποπ ψυχολογίας, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις που βασίζονται στα κακά βιώματα... επιστρέφουν σε αυτά. Είτε επειδή τα άτομα δεν είναι στο ίδιο σημείο ψυχολογικά και σε ό,τι αφορά τη θεραπεία τους, είτε επειδή πολύ απλά οι άνθρωποι δεν γίνεται να έχουμε πάντα απόλυτο έλεγχο στο πώς χειριζόμαστε τα συναισθήματά μας. Και, ναι, σε αρκετές περιπτώσεις το δέσιμο μέσω τραύματος αποτελεί στην πραγματικότητα ζήτημα του ποιος έχει τη δύναμη μέσα σε μια σχέση.
Ας δούμε αναλυτικά τα σημάδια ότι είστε σε μια τέτοια σχέση. Ξανά, δεν λέμε ότι αυτή η σχέση είναι αναγκαστικά τοξική, αλλά όσο περισσότερα από τα παρακάτω πράγματα νιώθετε πως σάς ακούγονται οικεία, μάλλον χρειάζεται μια ψύχραιμη συζήτηση για τις μεταξύ σας ισορροπίες με αυτό το άτομο.
Συνεχώς δικαιολογείτε τη συμπεριφορά του
Και δεν λέμε ότι δεν θέλετε να το κάνετε. Όλοι μας μπορεί να είμαστε πιο ελαστικοί με τη συμπεριφορά των κοντινών μας. Το ζήτημα εδώ είναι περισσότερο ποσοτικό: Πόσο συχνά καλείστε να δικαιολογήσετε κακή συμπεριφορά αυτού του ατόμου στον εαυτό σας ή σε τρίτους; Και πόσο συχνά αυτή η δικαιολογία είναι σχετική με το τραύμα του ατόμου;
Σκέφτεστε αυτό το άτομο συνεχώς, αλλά όχι πάντα θετικά
Για το δεδομένο ότι μιλάμε για ένα άτομο με το οποίο έχετε κάποια σχέση (ρομαντική ή πλατωνική, δεν έχει σημασία), κάποιος θα έλεγε ότι είναι αξιοπερίεργο το πόσο συχνά έχετε αρνητικές σκέψεις για αυτό.
Δεν μπορείτε να του αρνηθείτε βοήθεια
Είτε το θέλετε, είτε όχι. Είναι συχνό φαινόμενο αυτό το άτομο να χρειάζεται τη βοήθειά σας (με κάθε πιθανό τρόπο, αν και πολλές φορές υπάρχει αισθητή κλιμάκωση στο τι βοήθεια ζητάει), και ίσως για να καταφέρει να σας πείσει σε περίπτωση που δεν θέλετε/δεν μπορείτε θα επιστρατεύσει το τραύμα και την κατανόησή σας.
Δεν θέλετε να απομακρυνθείτε
Είτε επειδή πιστεύετε πως αυτό το άτομο δεν θα τα καταφέρει χωρίς εσάς, είτε επειδή πιστεύετε το ίδιο για τον εαυτό σας. Οι σχέσεις που βασίζονται στο τραύμα έχουν πολύ συχνά στοιχεία αλληλεξάρτησης.
Η σχέση σας με αυτό το άτομο μπαίνει σε μια "φούσκα"
Αυτό μεταφράζεται με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η συνεχής ανάγκη να δικαιολογείτε αυτό το άτομο σε άλλους. Μπορεί να γίνεστε αμυντικοί και οι ίδιοι όταν υπερασπίζεστε αυτό το άτομο, σαν να επηρεάζει και εσάς η γνώμη του κόσμου για εκείνο. Μπορεί να πάρετε την απόφαση να αποκρύψετε πληροφορίες για αυτό το άτομο από τους στενούς σαν ανθρώπους επειδή φοβάστε την αντίδρασή τους, ή επειδή τα προβλήματα αυτής της σχέσης έχουν ήδη προκαλέσει ρήξεις με άλλους φίλους στο παρελθόν. Και, τέλος, η πιο γνωστή και μελετημένη συνέπεια τέτοιων συμπεριφορών: Καταλήγετε να απομακρύνεστε εντελώς από τους φίλους σας για χάρη αυτής της σχέσης.
Πώς σπάμε όμως αυτόν τον κύκλο;
Δεν λέμε ότι όλες οι περιπτώσεις τέτοιων σχέσεων είναι τοξικές από τη ρίζα τους, ούτε πως όλοι οι άνθρωποι σε αυτές είναι εν δυνάμει ψυχοπαθείς. Αν ήταν έτσι, αυτό θα ίσχυε για όλους μας, επειδή η δημιουργία μιας στενής σχέσης μέσω του τραύματος είναι από τις πιο αρχαίες και τυπωμένες στο ανθρώπινο DNA αντιδράσεις. Είναι ο λόγος που άνθρωποι αγκαλιάζονται και μοιράζονται αστείες ιστορίες στις κηδείες, είναι ο λόγος που δυο χωρισμένοι και μεθυσμένοι άγνωστοι στην τουαλέτα ενός μπαρ μπορούν να γίνουν κολλητοί σε ένα πεντάλεπτο. Για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι εκείνες οι φιλίες από τον στρατό που δεν χάνονται ποτέ. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να υπάρχει τοξικότητα στη σχέση.
Σε πρώτο στάδιο, λοιπόν, χρειάζεται μία κουβέντα με το άλλο άτομο για να κάνετε αυτά που νιώθετε γνωστά. Έπειτα, κρίνοντας από αυτά που θα σας απαντήσει το άλλο άτομο, μπορεί να προχωρήσετε αναλόγως. Πρέπει να είστε έτοιμοι να ακούσετε και εσείς πράγματα που ίσως έχει "μαζεμένα" το άλλο άτομο, καθώς και να μπορείτε να ξεχωρίσετε ποια από αυτά τα πράγματα είναι ειλικρινής κριτική και ποια είναι κακία ή τρόπος να σας μειώσει.
Σε επόμενο στάδιο, αν αυτή η σχέση είναι όντως τοξική και δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, είναι καλό να δοκιμάσετε να φύγετε. Δεν χρειάζεται να είναι δραματικό συμβάν - ακόμα και αν το άλλο άτομο αποφασίσει ότι θέλει να είναι δραματικό. Θα πρέπει να αφήσετε πίσω αισθήματα νοσταλγίας και αμφιβολία για τα κίνητρά σας - αν φτάσατε στο σημείο να φτιάχνετε "σχέδιο απόδρασης" από μία σχέση, τότε αυτή η αμφιβολία μάλλον είναι πλαστή και έχει συμβάλλει στη δημιουργία της το άλλο άτομο.
Βρείτε συμπαράσταση στα κοντινά σας άτομα. Οι φίλοι σας δεν θα γυρίσουν την πλάτη αν ζητήσετε βοήθεια για να ξεφύγετε από μία σχέση που σας κάνει κακό. Ακόμα και οι φίλοι με τους οποίους έχετε φτάσει σε καυγά εξαιτίας αυτής της σχέσης και της αδυναμίας σαν να φύγετε, πιθανότατα θα είναι υποστηρικτικοί όταν μάθουν ότι προσπαθείτε να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]