Σε κατάσταση αναμονής είναι οι εταιρείες που διαθέτουν στην Ελλάδα τις ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους, προσφέροντας, όπως μαθαίνουμε, στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων το "ταβάνι" των δυνατοτήτων τους σε εκπτώσεις. Το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τις επιστροφές έως 70% που ζήτησε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
Οι εταιρείες που διανέμουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι τέσσερις και συγκεκριμένα οι ΒΙΑΝΕΞ, LEO Pharma, Sanofi και Viatris.
Η συγκεκριμένη δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Στελέχη των εταιρειών που διακινούν τις ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους, τόνισαν στο iatronet.gr ότι πλέον το "μπαλάκι" είναι μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και του Υπουργού Υγείας, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν τελικά θα προστατεύσει αυτή την κατηγορία από clawback ή αν θα πάμε σε ελλείψεις.
Kατά τους ίδιους, οι επιλογές του Υπουργού Υγείας είναι είτε να εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να υπογράψει με τις εταιρείες τα συμφωνητικά με βάση τις εκπτώσεις που έχουν κάνει είτε να εκδώσει υπουργική απόφαση όπως έκαναν και οι δύο τελευταίοι προκάτοχοί του για το 2021 και 2022 προστατεύοντας την κατηγορία από επιστροφές (clawback).
Θεωρητικά, εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει οι εταιρείες να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η προστασία αφορά και το 2023 που ακόμα εκκρεμεί.
Μικρού Μοριακού Βάρους Ηπαρίνες (ΜΜΒΗ)
Οι μικρού μοριακού βάρους ηπαρίνες (Low Molecular Weight Heparins - LMWHs) είναι μια κατηγορία αντιπηκτικών που έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο εργαλείο στη διαχείριση διαφόρων κλινικών καταστάσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική. Οι LMWHs προέρχονται από την κλασσική μη-κλασματοποιημένη ηπαρίνη (Unfractionated heparin - UFH) και χαρακτηρίζονται από το χαμηλότερο μοριακό τους βάρος, τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και τον μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν τις LMWHs πιο προβλέψιμες και πιο εύκολες στη χρήση από την UFH και επίσης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε μια ευρεία γκάμα κλινικών καταστάσεων.
Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις των LMWHs είναι στην πρόληψη και θεραπεία της Φλεβικής Θρομβοεμβολής (venous thromboembolism - VTE). Η VTE είναι μια κατάσταση στην οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος (αίμα που έχει πήξει) στις φλέβες, συνήθως στα πόδια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονική εμβολή (pulmonary embolism - PE) ή μεταθρομβωτικό σύνδρομο (post-thrombotic syndrome - PTS). Οι LMWHs έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πρόληψη της VTE σε διάφορες κλινικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων της μετεγχειρητικής προφύλαξης, σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, ειδικότερα ορθοπεδική, γενική ή ογκολογική χειρουργική επέμβαση, σε ασθενείς με καρκίνο και σε ασθενείς, νοσηλευόμενους ή μη, με ιατρικές καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο της VTE.
Ειδικά για παθολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για ≥3 ημέρες, όπως ενήλικες ασθενείς που είναι ακινητοποιημένοι λόγω οξείας παθολογικής νόσου συμπεριλαμβανομένων: οξείας καρδιακής ανεπάρκειας, οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, σοβαρών λοιμώξεων, ενεργού καρκίνου, καθώς και επιδείνωσης των ρευματικών νόσων, συστήνεται η θρομβοπροφύλαξη με LMWH εάν δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη.
Επίσης χρησιμοποιούντα ευρύτατα στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβου στις γραμμές εξωσωματικής κυκλοφορίας κατά την αιμοκάθαρση και αιμοδιήθηση σε ενήλικες.
Εκτός από την πρόληψη της VTE, οι LMWHs χρησιμοποιούνται επίσης στη θεραπεία της. Οι LMWHs έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές όσο η UFH στη θεραπεία της VTE, με το πρόσθετο πλεονέκτημα του χαμηλότερου κινδύνου αιμορραγίας. Επίσης, οι LMWHs είναι πιο εύκολες στη χρήση από την UFH, καθώς δεν απαιτούν συχνή παρακολούθηση των παραμέτρων πήξης του αίματος.
Οι LMWHs χρησιμοποιούνται επίσης στη διαχείριση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (acute coronary syndromes - ACS), τα οποία περιλαμβάνουν την ασταθή στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου (myocardial infarction - MI). Οι LMWHs έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου επαναλαμβανόμενων ισχαιμικών επεισοδίων σε ασθενείς με ACS και συχνά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες, όπως η ασπιρίνη.
Μια άλλη σημαντική χρήση των LMWHs είναι στη διαχείριση της θρόμβωσης ή και σχετιζόμενων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Οι LMWHs έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές στην πρόληψη και θεραπεία της θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής σε έγκυες γυναίκες και μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας σε έγκυες γυναίκες με ιστορικό αυτής της κατάστασης.
Οι LMWHs χρησιμοποιούνται επίσης στη διαχείριση της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο (cancer-associated thrombosis - CAT), που είναι μια συνήθης επιπλοκή σε αυτούς τους ασθενείς. Η CAT συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και χειρότερη πρόγνωση στους ογκολογικούς ασθενείς και συχνά θεραπεύεται με LMWHs. Εκτός από τις αντιπηκτικές ιδιότητες, οι LMWHs μπορεί να έχουν και πιθανές αντι-νεοπλασματικές επιδράσεις, αν και οι μηχανισμοί αυτών των επιδράσεων δεν είναι πλήρως κατανοητοί.
Συνολικά, οι LMWHs είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση μιας ευρείας γκάμας κλινικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων της VTE, των ACS, της θρόμβωσης αλλά και σχετιζόμενων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και της CAT. Οι LMWHs είναι αποτελεσματικές, εύκολες στη χρήση και γενικά καλά ανεκτές, γεγονός που τις καθιστά αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής κλινικής πρακτικής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιοι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο
ΕΟΔΥ: 20 θάνατοι, 28 διασωληνωμένοι και 538 εισαγωγές ασθενών με CoViD
Η BioNTech ενισχύει τα φάρμακα για τον καρκίνο με εξαγορά στην Κίνα