Πιθανή είναι η εμφάνιση κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας - Κονγκό (CCHF) και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται από κρότωνες (τσιμπούρια Nairovirus της οικογένειας Bunyaviridae). Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Κριμαίας το 1944.

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με τις περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, είναι μία από τις πιο ευρέως διαδεδομένες ασθένειες στον κόσμο, εμφανιζόμενη σε περιοχές από τη νότια Ρωσία και την Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το νότιο άκρο της Αφρικής.

Όπως αναφέρουν, η ασθένεια θεωρείται αναδυόμενη σε ολόκληρο τον κόσμο, με πολλές χώρες να αναφέρουν νέα κρούσματα σε ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και, πιο πρόσφατα, της Ισπανίας.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων μοντελοποιήθηκε το 2015, ενώ τώρα υπήρξε επικαιροποίηση του μοντέλου.

Με βάση τα νέα δεδομένα, στις περιοχές με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων, περιλαμβάνονται πλέον όσες βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου, τα Βαλκάνια, η Τουρκία και ο Καύκασος, χωρίς να εξαιρούνται χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία.

Τι είναι

Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με υψηλή θνητότητα και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας.

Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της ασθένειας ενός παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό το 1956, οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου.

Η παρουσία της νόσου συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή του διαβιβαστή (κρότωνα - τσιμπουριού). Σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρατηρείται εποχιακή κατανομή στην εμφάνιση των κρουσμάτων: από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας του διαβιβαστή.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές