Ένας θάνατος ασθενούς με αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας - Κογκό, έχει καταγραφεί φέτος στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ασθενή από την Ισπανία, η οποία ωστόσο, δεν έχει δηλώσει κρούσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το 2022 είχαν αναφερθεί στην Ευρώπη 4 κρούσματα, ενώ το 2023 και το 2024 δεν δηλώθηκε κανένα.

Ο ιός που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό μεταδίδεται κυρίως από το τσιμπούρι Hyalomma marginatum που είναι ευρέως διαδεδομένο στη νότια και ανατολική Ευρώπη καθώς και από το H. lusitanicum που βρίσκεται σε μέρη της νότιας Ευρώπης.

Το μεταβαλλόμενο κλίμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτά τα είδη κροτώνων και στην περαιτέρω εξάπλωση της νόσου στην ήπειρο.

Έκθεση του 2023, κατέδειξε ότι οι περιοχές όπου μπορούν να εκδηλωθούν είναι πιο βόρεια από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η λοίμωξη χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγία και κακουχία καθώς και φωτοφοβία, κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετος.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν αιμορραγικά συμπτώματα όπως μώλωπες, ρινορραγίες και ανεξέλεγκτη αιμορραγία στα σημεία του τσιμπήματος. Σε νοσηλευόμενους ασθενείς μπορεί να είναι θανατηφόρα σε περίπου 30% των περιπτώσεων.

Η εμφάνιση του ιού είναι σε χαμηλά επίπεδα στον γενικό πληθυσμό, αλλά υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα που κάνουν υπαίθριες δραστηριότητες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι κτηνίατροι, όσοι ασχολούνται με σφαγή ζώων, οι κυνηγοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν ειδικό ρουχισμό, χρήση χημικών απωθητικών κροτώνων όπως το N,N-διαιθυλ-m-τολουαμίδιο (DEET) και η ικαριδίνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
Συνταγογράφηση σκιαγραφικών από όλους