Τι είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό και τι το προκαλεί;

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ρήξης εγκεφαλικού αγγείου.

Πόσο συχνό είναι το αιμορραγικό αγγειακό επεισόδιο;

Tο εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι η τρίτη κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Το εγκεφαλικό μπορεί να είναι είτε ισχαιμικό είτε αιμορραγικό. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό οφείλεται σε πτώση της παροχής αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό οφείλεται σε αιμορραγία στον εγκέφαλο από ρήξη αιμοφόρου αγγείου και είναι σπανιότερο.

Πώς εκδηλώνεται; Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας θορυβήσουν;

Κεφαλαλγία, έμετοι, διαταραχή επιπέδου συνείδησης, αδυναμία κίνησης των άκρων, μειωμένη μυική ισχύς, μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, αιμωδίες, διαταραχές αισθητικότητας είναι συμπτώματα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μαζική αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί απώλεια συνείδησης, οξεία κυκλοφορική κατάρριψη, κώμα, θάνατος.

Υπάρχουν κάποιες πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε άμεσα;

Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Χαλαρώνετε τα ρούχα, δεν του δίνετε κάτι να πιει ή να φάει. Εάν κάνει εμετούς και παράλληλα έχει απώλεια συνείδησης πρέπει να μην τοποθετηθεί σε ύπτια θέση (όχι ανάσκελα) για να αποφευχθεί η εισρόφηση.

Πόσο σοβαρή ιατρική κατάσταση είναι;

Είναι πολύ σοβαρή κατάσταση. Η έκβαση εξαρτάται από το μέγεθος του εγκεφαλικού αγγείου που σπάει, τη θέση της βλάβης και εάν ο ασθενής ή οι οικείοι του αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Ενδέχεται εκτός από φαρμακευτική αγωγή, να απαιτηθεί νευροχειρουργική επέμβαση με εμβολισμό αγγείου.

Ποια είναι τα αίτια;

Η ρήξη εγκεφαλικού αγγείου συνηθέστερα οφείλεται σε υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, ανευρυσματική αθηροσκληρυντική αγγειοπάθεια, μεταβολικές διαταραχές.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα τσιγάρων, ο χρόνιος αλκοολισμός, η χρόνια ηπατική νόσος λόγω αυξημένης πηκτικότητας αίματος. Φάρμακα όπως η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία, τα συμπαθομιμητικά όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη, η αμφεταμίνη, η εφεδρίνη και η φαινυλοπροπανολαμίνη συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Όγκοι που αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας είναι το γλοιοβλάστωμα, το λέμφωμα, τα μεταστατικά καρκινώματα, το μηνιγγίωμα, το αδένωμα της υπόφυσης και το αιμαγγειοβλάστωμα. Σπάνιες κληρονομικού τύπου καταστάσεις όπως κληρονομικά ανευρύσματα και δυσπλασίες επίσης ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγικό επεισόδιο.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;

Η άριστη ρύθμιση της υπέρτασης, του διαβήτη της χοληστερόλης, η αποφυγή χρήσης φαρμάκων χωρίς ιατρική ένδειξη, η αποχή από κάπνισμα και τοξικές ουσίες είναι πολύ σημαντικά. Σε ορισμένες σπάνιες κληρομνομικού τύπου καταστάσεις συνιστάται έλεγχος με μαγνητική τομογραφία-αγγειογραφία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη υπουργού Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Καραμανδάνειο
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και της Google στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Δείγμα από το μάγουλο υπολογίζει τον κίνδυνο θνησιμότητας