Υπάρχουν πολλοί εχθροί των ματιών μας τον χειμώνα. Ο ξηρός αέρας, το κρύο, η αντανάκλαση του φωτός τις περιόδους που ρίχνει χιόνι, αλλά ακόμα και ο αυξημένος χρόνος που μπορεί να περνάμε μέσα, κοιτώντας μια οθόνη. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να φροντίσουμε τα μάτια μας μέσα στον χειμώνα.

Δεν ξεχνάμε τον ήλιο

Επειδή ο ήλιος σίγουρα δεν ξεχνάει εμάς, ακόμα και αν είναι κρυμμένος πίσω από σύννεφα ή αν το φως του δεν είναι και στα πιο θερμά του. Η υπεριώδης ακτινοβολία του φτάνει στο δέρμα και στα μάτια μας κανονικά, συνεπώς είναι καλή ιδέα να μην αποχωριστούμε τα γυαλιά ηλίου.

Φροντίστε να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα

Ο κρύος αέρας είναι πιο ξηρός. Ο εσωτερικός αέρας σε χώρους με κλιματιστικό είναι επίσης αρκετά πιο ξηρός. Επενδύστε σε έναν αφυγραντήρα για τον χώρο σας, καθώς και σε ένα καλό μπουκαλάκι με τεχνητά δάκρυα που θα λιπαίνουν τα μάτια σας ικανοποιητικά. Άλλοι τρόποι για να το πετύχετε αυτό φυσικά είναι να πίνετε πολύ νερό, καθώς και να τρώτε άφθονες τροφές με λιπαρά ω-3, όπως σολομό, καρύδια και λιναρόσπορο.

Κάνουμε τακτικά διάλειμμα από την οθόνη

Είτε είμαστε στον υπολογιστή για δουλειά, είτε βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά όλο το κυριακάτικο απόγευμα, πρέπει να φροντίζουμε να μην καθόμαστε υπερβολικά πολλή ώρα και επίσης να μην καθόμαστε πολύ κοντά. Και αν είναι να εφαρμόσετε αυτόν τον κανόνα κάπου ακόμα πιο σοβαρά, αυτό είναι στο νυχτερινό σκρολάρισμα, που εμποδίζει και τον ύπνο σας.

Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και δεν ακουμπάμε τα μάτια μας

Αυτή η συμβουλή είναι για κάθε εποχή του χρόνου, αλλά τον χειμώνα αυτό θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνό μας να αρρωστήσουμε, είτε μιλάμε για ένα απλό κρύωμα, είτε για μια σοβαρότερη γρίπη.

Προσοχή με το μακιγιάζ

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν ερεθίζουν τα μάτια σας και μην μοιράζεστε ποτέ καλλυντικά με άλλους ανθρώπους, ακόμα και με άτομα της οικογένειας. Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας πριν τον ύπνο.

Φροντίστε τους φακούς επαφής σας

Αν φοράτε φακούς επαφής, η ξηροφθαλμία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο άβολα, οπότε η ενυδάτωση των ματιών είναι πρωτίστης σημασίας. Αν το πρόβλημα επιμένει κατά τους χειμερινούς μήνες, σκεφτείτε να φορέσετε για λίγο καιρό γυαλιά. Τέλος, φροντίστε να τους κρατάτε καθαρούς και να μην τους χρησιμοποιείτε περισσότερο καιρό από όσο πρέπει.

Προσέξτε τις αλλεργίες του χειμώνα

Ο χειμώνας είναι από τις εποχές που ευδοκιμούν οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες. Μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, φαγούρα και δάκρυα. Αν πάσχετε από αλλεργίες που επηρεάζουν και τα μάτια σας, μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε εύκολα με τα κατάλληλα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεία: Δευτέρα, 24ωρη απεργία για επίταξη ιδιωτών γιατρών και ψυχική υγεία
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]