Αντλία καρδιάς, που εισέρχεται μέσω της μηριαίας αρτηρίας στην αριστερή κοιλία μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την καρδιακή λειτουργία στη διάρκεια επεμβάσεων υψηλού ρίσκου, δίνοντας χρόνο στους θεράποντες ιατρούς να εστιάσουν στην βελτίωση της καρδιακής παροχής.

Πριν από λίγες μέρες, η συσκευή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, στο νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ως υποστηρικτικό μέσο σε υψηλού ρίσκου αγγειοπλαστική σε γυναίκα με πολυαγγειακή νόσο.

Ο διευθυντής της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Βασίλειος Βασιλικός (φωτογραφία), που είχε την επίβλεψη της επέμβασης, μιλά στο iatronet.gr για το νέο ορόσημο στη διαδικασία ανάπτυξης του Εργαστηρίου, το οποίο, όπως επισημαίνει, καταφέρνει να λειτουργεί ως πλήρως στελεχωμένο, παρόλο που διαθέτει μόλις το μισό νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό από αυτό που προβλέπεται στον Οργανισμό λειτουργίας του.

"Τρόμπα" καρδιάς

Ο εξοπλισμός της αντλίας καρδιάς αποκτήθηκε πρόσφατα από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Ιπποκράτειου και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ως backup σε αγγειοπλαστική που πραγματοποίησε η Ομάδα Επεμβατικής Καρδιολογίας της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ.

"Είναι μια ειδική συσκευή υποβοήθησης κυκλοφορίας, που εισέρχεται μέσω της μηριαίας αρτηρίας και φτάνει στην αριστερή κοιλία της καρδιάς", εξηγεί στο iatronet.gr ο κ. Βασιλικός και προσθέτει: "στην ουσία είναι μια τρόμπα, που ρουφάει αίμα από τη μια κοιλότητα και το βγάζει στην άλλη, ξεφορτώνοντας την καρδιά. Κάνει δηλαδή τη δουλειά της καρδιάς όταν αυτή δεν δουλεύει".

Σύμφωνα με τις ενδείξεις της, η αντλία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δύο κύριες καταστάσεις

  • Σε περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται σε καρδιογενές σοκ και δεν έχει καρδιακή λειτουργία, καθώς η αριστερή κοιλία δεν έχει δύναμη για να διατηρεί την κυκλοφορία. "Η συσκευή υποκαθιστά προσωρινά την καρδιακή λειτουργία μέχρι αυτή να ανακτηθεί, σε κάποιες ώρες ή και μέρες", αναφέρει ο καθηγητής.
  • Σε περιπτώσεις επεμβάσεων πολύ υψηλού κινδύνου, στη διάρκεια των οποίων υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί βλάβη στην καρδιά που να επηρεάσει την κυκλοφορία, η συσκευή χρησιμοποιείται υποστηρικτικά, ώστε να συντηρεί την κυκλοφορία μέχρι να διορθωθεί αυτή η βλάβη.

Η χρήση της στο "Ιπποκράτειο" έγινε για τη δεύτερη περίπτωση και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Αιμοδυναμικού ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα της Μακεδονίας και της Θράκης. Συγκεκριμένα, η αντλία μπήκε σε λειτουργία ως υποστηρικτικό μέσο που θα συντηρούσε την κυκλοφορία στην περίπτωση που θα συνέβαινε κάτι στη διάρκεια αγγειοπλαστικής πολύ υψηλού κινδύνου. Η ασθενής είχε πολυαγγειακή νόσο και δεν μπορούσε να χειρουργηθεί λόγω ηλικίας και συννοσηροτήτων.

"Αν οι δύο από τις τρεις αρτηρίες της στεφανιαίας κυκλοφορίας είναι κλειστές και πρέπει να κάνουμε αγγειοπλαστική στην τρίτη που έχει στένωση και δίνει παράπλευρα, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην ουσία η καρδιά συντηρείται από εκείνη τη στένωση και αν πάει στραβά δεν θα έχει καθόλου κυκλοφορία και ο άνθρωπος θα πεθάνει", εξηγεί ο κ. Βασιλικός, συμπληρώνοντας: "Με το backup της αντλίας το πρόβλημα επιλύεται σε 5 - 10 λεπτά. Αλλά, αυτά τα 5 - 10 λεπτά εκείνη την ώρα που δεν έχει κυκλοφορία ο άρρωστος, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι δραματικά. Παίζεις με τη φωτιά".

Η αγγειοπλαστική ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της συσκευής, η οποία ωστόσο είχε μπει σε λειτουργία ώστε να υποστηρίξει σε περίπτωση κάποιου απρόοπτου.

Ένας χρόνος Αιμοδυναμικό

Η Αιμοδυναμική Μονάδα του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, έκλεισε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της με υπέρβαση των προβλέψεών της.

"Έχουμε κάνει πάνω από 850 στεφανιογραφίες και 350 αγγειοπλαστικές, καθώς και πάνω από 200 επεμβάσεις κατάλυσης αρρυθμιών με όλες τις πιο σύνθετες μορφές", σημειώνει ο κ. Βασιλικός, υπογραμμίζοντας πως αυτά επιτεύχθηκαν με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, όχι τόσο ιατρικού όσο νοσηλευτικού και τεχνολογικού.

"Κανονικά, σύμφωνα με τον Οργανισμό, το Αιμοδυναμικό πρέπει να δουλεύει με 5 τεχνολόγους και 12 νοσηλευτές. Αυτή τη στιγμή έχουμε 6 νοσηλευτές και 2 τεχνολόγους και δουλεύει σαν να είναι πλήρως στελεχωμένο", τονίζει και συμπληρώνει: "Αυτό επιτυγχάνεται με τη θέρμη όλων των εμπλεκόμενων και με πολύ μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό, καθώς κρατάμε σχεδόν δύο βάρδιες, ενώ το προσωπικό επαρκεί για μία βάρδια. Χρειάζεται ενίσχυση".

Το Αιμοδυναμικό εργαστήριο κατασκευάστηκε έπειτα από επτά χρόνια προσπαθειών, χάρη σε δωρεά ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και χρηματοδότηση 1,3 εκατομμυρίου ευρώ από το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιώτες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι