Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε μικρή μεν ποσότητα, αλλά το χρειάζεστε καθημερινά. Μπορείτε να πάρετε αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσατε να χρειαστείτε κάποιο συμπλήρωμα. 

Τι ρόλους επιτελεί ο ψευδάργυρος στον οργανισμό μας;

Το σώμα σας χρειάζεται ψευδάργυρο για να λειτουργεί σωστά. Τον χρησιμοποιεί για να κάνει τα εξής:

*Επούλωση τραυμάτων

*Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

*Ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος 

*Παραγωγή και αποθήκευση ινσουλίνης

*Βοηθά τον θυρεοειδή και τον μεταβολισμό να λειτουργούνν σωστά

*Σύνθεση πρωτεϊνών και DNA


Η πρόσληψη της σωστής ποσότητας ψευδαργύρου είναι ιδιαίτερα σημαντική όσο μεγαλώνετε. Έτσι, τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται ψευδάργυρο στη διατροφή τους για σωστή ανάπτυξη. Επίσης, ο ψευδάργυρος είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται επίσης περισσότερο ψευδάργυρο στη διατροφή τους από ό,τι συνήθως.

Ποια είναι τα οφέλη από τη λήψη  συμπληρωμάτων ψευδαργύρου;

Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να έχει πολλά οφέλη, μεταξύ άλλων για το δέρμα σας και πιθανώς για τη σεξουαλική σας ζωή. 

Ακμή

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ψευδαργύρου τον καθιστούν μια κοινή θεραπεία για την ακμή, η οποία συμβαίνει όταν το δέρμα σας παράγει υπερβολική λιπαρότητα. Αυτό φράζει τους πόρους σας και προκαλεί φλεγμονή, οδηγώντας στα γνωστά σπυράκια.

Άλλες δερματολογικές παθήσεις

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ψευδαργύρου μπορούν να βοηθήσουν και με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρους ακμή και το έκζεμα. Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία των κονδυλωμάτων.

Τα οφέλη του ψευδαργύρου για τη σεξουαλική υγεία

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην παραγωγή της  τεστοστερόνης, ορμόνη η οποία παίζει ρόλο στη σεξουαλική υγεία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χαμηλός ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Η λήψη ενός συμπληρώματος ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει να φέρει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο φυσιολογικό και να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία. 

Πηγές ψευδαργύρου

Μπορείτε συνήθως να λάβετε επαρκείς ποσότητες ψευδάργυρου μέσω της διατροφής σας. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές του είναι:

*Στρείδια

*Βοδινό κρέας

*Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

*Κολοκυθόσποροι

*Χοιρινό

*Φακές


Πόσο ψευδάργυρο χρειάζομαι;


Βρέφη

0 ως 6 μήνες: 2 mg/ημέρα

7 ως 12 μήνες: 3 mg/ημέρα


Παιδιά

1 ως 3 ετών: 3 mg/ημέρα

4 ως 8 ετών: 5 mg/ημέρα

9 ως 13 ετών: 8 mg/ημέρα


Έφηβοι και ενήλικες

Άνδρες, 14 ετών και άνω: 11 mg/ημέρα

Γυναίκες, 14 ως 18: 9 mg/ημέρα

Γυναίκες, 19 ετών και άνω: 8 mg/ημέρα

Έγκυες γυναίκες, 19 ετών και άνω: 11 mg/ημέρα

Θηλάζουσες γυναίκες, 19 ετών και άνω: 12 mg/ημέρα


Οι περισσότεροι λαμβάνουν αρκετό ψευδάργυρο από τη διατροφή τους, αν και μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Αυτές είναι οι εξής ομάδες:

*Άτομα με πεπτικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα

*Άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή

*Βρέφη άνω των 6 μηνών που θηλάζουν

*Άτομα που έχουν πρόβλημα αλκοολισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη της φράουλας
ΙΣΑ:  Ζητεί την αύξηση της δαπάνης για την ΠΦΥ και τις εργαστηριακές εξετάσεις, ενόψει της άρσης των χρονικών περιορισμών για τους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς
Εγκαίνια της ανακαινισμένης πτέρυγας ‘’Ελένη’’ της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών