Η άσκηση και οι κοινωνικές δραστηριότητες επιβραδύνουν τη γήρανση μιας σημαντικής περιοχής του εγκεφάλου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης έδειξαν ότι ο λεγόμενος ενδορινικός φλοιός χάνει λιγότερο πάχος με την πάροδο της ηλικίας σε ανθρώπους που είναι πιο σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι. Ο ενδορινικός φλοιός είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, όπως εξήγησε το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (UZH) σε χθεσινή ανακοίνωσή του.
Ο φλοιός, ο οποίος έχει πάχος περίπου 3,5 χιλιοστά, αποτελεί μέρος του εγκεφαλικού φλοιού και λειτουργεί ως διεπαφή μεταξύ του ιππόκαμπου και άλλων περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο σχηματισμό και την ανάκτηση της μνήμης.
Το πάχος του ενδορινικού φλοιού συνδέεται στενά με την επίδοση της μνήμης, όπως κατάφεραν να δείξουν οι ερευνητές του UZH σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Neuroimage". Όσο μεγαλύτερη είναι η λέπτυνση του ενδορινικού φλοιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια μνήμης.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν τις συσχετίσεις μεταξύ του πάχους του ενδορινικού φλοιού, των επιδόσεων μνήμης και των δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου σε γνωστικά υγιείς ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών για μια περίοδο επτά ετών.
Τα άτομα που ήταν πιο δραστήρια σωματικά και κοινωνικοποιούνταν συχνότερα με φίλους και οικογένεια στην αρχή της μελέτης παρουσίασαν λιγότερο έντονη μείωση του πάχους του ενδορινικού φλοιού και συνεπώς και των επιδόσεων μνήμης κατά τη διάρκεια της επταετούς περιόδου.
"Η σωματική άσκηση και οι ενεργές δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με φίλους και οικογένεια είναι επομένως σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν να αποτρέψουν τον νευροεκφυλισμό στη μετέπειτα ζωή", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Lutz Jäncke, σε σχετική ανακοίνωση.
Αποδείχθηκε επίσης ότι οι υψηλότερες επιδόσεις μνήμης στην αρχή της μελέτης σχετίζονταν με χαμηλότερο ρυθμό μείωσης. Ο εγκέφαλος μπορεί επομένως να προπονηθεί όπως ένας μυς, ανέφερε το UZH.
Πηγές:
Neuroimage
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη