Το ένα τέταρτο των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές, δηλαδή δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ ή το Κράτος, αλλά από την τσέπη των ασθενών.
Η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιωτικών δαπανών για περίθαλψη, ενώ ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών αντιμετωπίζει "καταστροφικές δαπάνες Υγείας".
Πρόκειται για άμεσες ιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες ξεπερνούν το 40% των συνολικών δαπανών του νοικοκυριού, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες κάλυψης βασικών αναγκών, δηαδή για διατροφή, στέγαση και λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το "Προφίλ Υγείας", το 10,6% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετωπίζει καταστροφικές δαπάνες Υγείας, ποσοστό που είναι κατά πολύ υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό (6,8%).
Οι ειδικοί της Κομισιόν σημειώνουν πως περισσότερες από τις μισές καταστροφικές δαπάνες αφορούν το φτωχότερο 20% του πληθυσμού της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες δηλώνουν πολλές μη εκπληρούμενες δαπάνες περίθαλψης, λόγω οικονομικών αιτίων. Το 2022, το ποσοστό αυτό ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη και ανήλθε στο 9%, έναντι 2,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεγαλύτερη αύξηση
Μεταξύ 2021 και 2022, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών αυτών κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 0,2 μονάδων στις υπόλοιπες χώρες.
Το υψηλότερο επίπεδο ανεκπλήρωτων αναγκών αναφέρθηκε στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα (14,3%) σε σχέση με τις ομάδες υψηλού εισοδήματος (4,3%).
Το 2021, η Ελλάδα είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ακάλυπτων αναγκών για οδοντιατρική περίθαλψη (7,8%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αυξηθεί πέρυσι στο 12,1%, φτάνοντας στην υψηλότερη θέση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι