Αυξημένη χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμθα Φροντίδα κατά 226 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογιασμού για το 2025, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και αύξηση εξόδων κατά 83 εκατομμύρια, εξαιτίας της εκτιμώμενης αύξησης των λειτουργικών εξόδων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φετος σε πλεόνασμα ύψους 156 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 63 εκατομμύρια.

Η εκτιμώμενη επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σκέλος των εξόδων, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 54 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης αποζημίωσης των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων κατά 20%.

Οι συνολικές προβλέψεις μεταβιβάσεων προς τα νοσοκομεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες - Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΥΠΕ - ΠΕΔΥ) και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ανέρχονται σε 2.873 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται αύξηση κατά 198 εκατομμυρίων ευρώ των κοινωνικών παροχών σε είδος (φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνη παρόχων υγείας) του ΕΟΠΥΥ.

Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα 

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί το 2025 σε πλεόνασμα ύψους 310 εκατομρίων ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 154 εκατομμυρίων σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2024.

Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 4.154 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2024 κατά 238 εκατομμύρια, αντικατοπτρίζοντας κατά κύριο λόγο την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 226 εκατομμυρίων που προορίζεται για:

  • Την αντιμετώπιση των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, συνεπεία της αύξησης των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες.
  • Την ανταπόκριση των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες.
  • Την κάλυψη μέρους των απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών προς τρίτους.

Διαδικασίες προμήθειας

Μέρος των ανωτέρω μεταβιβάσεων προβλέπεται να κατευθυνθεί προς την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία έχει αναλάβει να διενεργεί τις διαδικασίες προμήθειας του συνόλου σχεδόν των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Στόχος είναι ο έλεγχος της δαπάνης, η κεντρική διαχείριση των παραγγελιών, η μείωση του χρόνου πληρωμής των προμηθευτών και η συνακόλουθη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων.

Αντίστοιχα, τα έξοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 3.844 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2024 κατά 83 εκατομμύια.

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται κυρίως στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας, η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται εν μέρει από τις εκτιμώμενες εξοικονομήσεις που συνεπάγεται η διενέργεια από την ΕΚΑΠΥ των διαδικασιών προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο