Η υπερθυμησία είναι μια κατάσταση στην οποία το άτομο μπορεί να θυμηθεί τις περισσότερες εμπειρίες και βιώματα της ζωής του, καθώς και τα πράγματα που έμαθε με εξαιρετική λεπτομέρεια. Είναι στην ουσία μία μνήμη η οποία έχει πολύ, πολύ, πάρα πολύ χώρο. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση για να "διαγνωστεί", αλλά για τον εντοπισμό της χρησιμοποιούνται ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τη δημόσια σφαίρα του πρόσφατου ή μη παρελθόντος.
Οι άνθρωποι με αυτού του είδους τη μνήμη μπορούν στην ουσία να θυμηθούν κάθε ημέρα της ζωής τους, με λεπτομέρειες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν και κάποιο αβαντάζ στο να μαθαίνουν καινούριες πληροφορίες, ούτε πως σε ένα τεστ IQ θα σκόραραν πιο ψηλά από τον μέσο άνθρωπο. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη ικανότητα.
Για τον μέσο άνθρωπο, η μνήμη λειτουργεί ως εξής: Θυμόμαστε τις πιο σημαντικές στιγμές και πληροφορίες από τη ζωή μας, ειδικά όσες είχαν μεγάλη συναισθηματική αξία. Όσο περνούν τα χρόνια, ο εγκέφαλός μας μετακινεί ορισμένες από αυτές τις αναμνήσεις στο παρασκήνιο, για να φτιάξει χώρο για καινούριες. Οι άνθρωποι με υπερθυμησία είναι σαν να έχουν ήδη αυτόν τον ελεύθερο χώρο διαθέσιμο.
Μπορεί να υπάρχουν διαφορές στη δομή και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στα άτομα που έχουν υπερθυμησία. Μέσα από έρευνες έχει φανεί ότι αυτά τα άτομα έχουν μεγαλύτερη αμυγδαλή και καλύτερη σύνδεση μεταξύ αυτής και του ιππόκαμπου. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου επίσης μπορεί να είναι μεγαλύτερη, που σημαίνει πως ο εγκέφαλος στέλνει και λαμβάνει περισσότερα σήματα.
Εκτός από τα προφανή οφέλη μιας τέτοιας κατάστασης, υπάρχουν και πιθανά προβλήματα, όπως το να περνάτε υπερβολικά πολύ χρόνο εστιάζοντας σε αναμνήσεις, ειδικά στις άσχημες.
Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια. Πόσο σπάνια ακριβώς; 33 επιβεβαιωμένες διαγνώσεις στον κόσμο - αν και πιστεύεται ότι σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερα άτομα με τέτοια μνήμη. Χρειάζεται πολλή έρευνα ακόμα για να κατανοηθεί αυτή η κατάσταση, και όλο αυτό στο ευρύτερο πλαίσιο του πόσα ακόμα πράγματα γενικά ερευνώνται γύρω από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν μυστήρια.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι άνθρωποι, με κανονική μνήμη, δεν μπορούμε να τη βελτιώσουμε. Μερικές συμβουλές για να το καταφέρουμε αυτό είναι:
*Να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ
*Να έχουμε ενεργή κοινωνική ζωή
*Να παίζουμε παιχνίδια που ασκούν τον εγκέφαλο (σταυρόλεξα, σουντόκου, παιχνίδια μνήμης)
*Να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με συστατικά που φροντίζουν την υγεία του εγκεφάλου μας (πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά)
*Να κοιμόμαστε αρκετά και καλά
*Να προσπαθούμε να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα όσο μεγαλώνουμε
*Να γυμναζόμαστε τακτικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοέμβριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Αγρίνιο: Δωρεάν Πρόγραμμα Ελαστογραφίας Ήπατος για την Τρίτη Ηλικία
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στη long COVID ηλικιακά [μελέτη]