Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ελαττώνεται διάφοροι αναπνευστικοί ιοί επιτίθενται με δριμύτητα. Ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι ιοί που απασχολούν ιδιαίτερα. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Η ταχεία εξάπλωση ευνοείται από τον συνωστισμό, τις σύγχρονες εργασιακές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από εργασία σε κλειστούς χώρους, τις κοινωνικές συναναστροφές. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν ιδανικό περιβάλλον πολλαπλασιασμού και μέσο διασποράς της γρίπης στην κοινότητα. Σοβαρές επιπλοκές ενδέχεται να προκαλέσουν και οι δύο ιοί όπως ωτίτιδα, μικροβιακές επιμολύνσεις, αναπνευστική ανεπάρκεια.  

Α. Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός

Ο RSV είναι ιός που προσβάλλει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς, προκαλώντας συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτού του κρυολογήματος. Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες αναρρώνουν σε μία έως δύο εβδομάδες. Παρά ταύτα η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί ταχέως σε 1-2 ημέρες και να επεκταθεί στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας βήχα, συριγμό, ανορεξία, δύσπνοια, ασθματική κρίση. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι η κύρια αιτία λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά ευαίσθητοι ενήλικοι ενδέχεται να προσβληθούν επίσης με σοβαρά συμπτώματα. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ασθενείς με ιστορικό άσθματος ή ατοπίας, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, ασθενείς με σοβαρή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Β. Γρίπη

Υπάρχουν τρείς τύποι ιού γρίπης ο Α, ο Β και ο C, από τους οποίους οι ιοί A και Β προκαλούν τις εποχικές εξάρσεις της γρίπης, και είναι αυτοί που συνήθως προσβάλουν τον άνθρωπο.

Στην τυπική της μορφή η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μυς, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Στις άτυπες μορφές της η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί ως μπούκωμα ή συνάχι. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο έως πέντε ημερών. Η απάντηση του οργανισμού γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως παραγωγή αντισωμάτων (ανιχνεύονται πολλές φορές μετά το δεκαήμερο), παραγωγή ιντερφερονών, κινητοποίηση του σπλήνα, κινητοποίηση κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων.

Μέτρα πρόληψης

  • Να αποφεύγετε τη στενή επαφή με πάσχοντες.
  • Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις εποικισμού.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
  • Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
  • Να φροντίζετε για τη συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε.
  • Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα κατά τη διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.

Οι κανόνες της ορθής πλύσης των χεριών

  1. Πλένετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, καρπούς  ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.
  2. Ξεπλένετε με άφθονο νερό.
  3. Στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

Η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

  • Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι το διατροφικό μοντέλο που συνιστάται.
  • Δεν συνιστώνται μονομερή διατροφικά μοντέλα, υπερθερμιδικές ή υποθερμιδικές δίαιτες, διατροφή με fast food και απότομες μεταβολές βάρους. Συνηθίστε να μαγειρεύετε το φαγητό σας, αποφύγετε τις οθόνες κατά τη διάρκεια του γεύματος, δώστε χρόνο στο γεύμα ώστε να μασήσετε επαρκώς την τροφή σας και μην εγκαταλείπετε τη συνήθεια του οικογενειακού γεύματος: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν να βρουν χρόνο για να φάνε απερίσπαστοι σπιτικό φαγητό από κοινού με την οικογένεια, μακριά από  οθόνες, έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Να απέχετε από το κάπνισμα.

Φροντίστε για την ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του ύπνου σας.

Εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα, πρέπει να ακολουθείτε με σχολαστικότητα τα διατροφικά προγράμματα που συνάδουν με την πάθησή σας.

Εάν είστε αμιγώς χορτοφάγος, πρέπει να ελέγχετε οπωσδήποτε βιταμίνη Β12, σίδηρο, ενώ η πρωτεϊνική  σας επάρκεια πρέπει να αξιολογείται σε περιοδική βάση.

Εάν είστε ηλικιωμένος ή εξασθενημένος ή δεν διατρέφεστε σωστά, ενδέχεται να χρειαστείτε ενισχυτικά συμπληρώματα.

Προληπτικοί εμβολιασμοί για γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό εφαρμόζονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι