Επτά μέρες κάθε μήνα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χίου, ακτινολόγος, Γιάννης Μαλαφής (φωτογραφία αριστερά), θα φεύγει από το Δημαρχείο στις 3 μετά το μεσημέρι και θα πηγαίνει στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο, όπου θα φοράει την ιατρική ποδιά και θα εφημερεύει στο Ακτινολογικό Τμήμα μέχρι το επόμενο πρωί, όταν και θα επιστρέφει στο γραφείο δημάρχου.

Ο δήμαρχος υποχρεώνεται να βάλει "πλάτη" εθελοντικά, προκειμένου να μην καταρρεύσει το Τμήμα, του οποίου ήταν διευθυντής μέχρι την εκλογή του στο αξίωμα. Οι τέσσερις από τους επτά γιατρούς που το στελέχωναν έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ την τελευταία τετραετία, όπως λέει, επιλέγοντας τον ιδιωτικό τομέα ή μεταναστεύοντας στο εξωτερικό. Μετά την εκλογή του κ.Μαλαφή και την ασθένεια ενός ακόμη συναδέλφου του, στο Τμήμα έχει απομείνει ουσιαστικά μόνο ένας ακτινολόγος.

"Μόνο ό,τι δεν θέλεις, δεν κάνεις", λέει στο iatronet.gr ο δήμαρχος Χίου, ο οποίος εξηγεί με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί στα διπλά του καθήκοντα για όσο διάστημα χρειαστεί. Ομολογεί, ωστόσο, πως η λύση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και ζητά από την πολιτεία να θεσπίσει ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών που θα στελεχώσουν το Τμήμα, πριν από το καλοκαίρι, όταν ο πληθυσμός του νησιού θα υπερδιπλασιαστεί.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Γιάννης Λαμπαδοχυτός (φωτογραφία δεξιά), μιλά για επισφαλείς εφημερίες του ακτινοδιαγνωστικού, καθώς σχεδόν οι μισές απ΄ αυτές γίνονται χωρίς την φυσική παρουσία γιατρού. Σε αυτές τις εφημερίες δεν μπορεί να λειτουργήσει ο υπέρηχος, ενώ οι διαγνώσεις των ακτινογραφιών γίνονται εξ αποστάσεως, από εταιρία που εδρεύει στην Αθήνα. Οι σχετικές καταγγελίες των εργαζόμενων προκάλεσαν πριν από λίγες μέρες την παρέμβαση της εισαγγελίας, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητώντας να διερευνηθούν.

Ένας δήμαρχος στην εφημερία

Πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, ο δήμαρχος Χίου (φωτογραφία) είδε δηλώσει πως δεν θα αφήσει ακάλυπτο το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου, μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του. Με απόφαση της διοικήτριας του νοσοκομείου, Ελένης Κανταράκη, στο πλαίσιο της δικής του επιθυμίας, θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του.

"Είτε πληρώνομαι είτε όχι, θα κάνω τις 7 εφημερίες το μήνα, αυτές που έκανα και ως διευθυντής στο Ακτινολογικό, μέχρι να βρεθεί λύση. Ούτως ή άλλως και εγώ και άλλοι συνάδελφοι έχουμε κάνει αμέτρητες απλήρωτες εφημερίες, υποβάλλοντας εθελοντικά τους εαυτούς μας σε …βασανιστήρια", λέει ο κ.Μαλαφής και προσθέτει: "Μπορεί να είχαμε και 12 συνεχόμενες εφημερίες, δουλεύοντας και το πρωί. Πήγαινες στο σπίτι μόνο για ένα μπάνιο, αν δεν το έκανες και αυτό στο νοσοκομείο".

Ο ίδιος εκτιμά πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον διπλό του ρόλο για κάποιο διάστημα, λύνοντας ορισμένα παράλληλα ζητήματα εξ αποστάσεως ή με μετακινήσεις μεταξύ δημαρχείου και νοσοκομείου. Δεν αρνείται ωστόσο πως η λύση μπορεί να έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα.

"Γίνονται προκηρύξεις και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από συναδέλφους, για προφανείς λόγους, που ισχύουν σε όλη την νησιωτική - και όχι μόνο - Ελλάδα", παρατηρεί και ζητά να δοθούν οικονομικά κίνητρα, όπως η επιδότηση ενοικίου για την προσέλκυση γιατρών. "Οι 55.000 κάτοικοι του νησιού θα γίνουν 100.000 με 120.000 το καλοκαίρι. Καταλαβαίνει κανείς πως δεν είναι βιώσιμο να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να σκύψει η πολιτεία και να δει ότι ειδικά σε νησιωτικές περιοχές χρειάζονται άλλες πολιτικές. Αυτό το κύμα φυγής επιστημόνων πρέπει κάποτε να σταματήσει. Θα το βρούμε μπροστά μας πιο έντονα και σε πολλές ακόμα ειδικότητες", υπογραμμίζει.

Εισαγγελική παρέμβαση

Πριν από λίγες ημέρες η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου, Σοφία Διπλοϊδου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα συμβαίνουν στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου. Αφορμή αποτέλεσαν οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζόμενων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου (ΣΕΣΝΟΧ), σχετικά με την επισφάλεια περίπου των μισών εφημεριών του Τμήματος, οι οποίες γίνονται χωρίς την φυσική παρουσία γιατρού.

"Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα περιγράφει την αναγκαία παρουσία του γιατρού για τη λειτουργία των ακτινολογικών τμημάτων, για διάφορους λόγους", λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ, Γιάννης Λαμπαδοχυτός και προσθέτει: «χωρίς την παρουσία γιατρού δεν μπορεί να λειτουργήσει ο υπέρηχος, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί μια πάθηση. Υπάρχει μια επισφάλεια στις εφημερίες χωρίς φυσική παρουσία γιατρού».

Απόρροια των παραπάνω είναι και η σύμβαση που υπογράφηκε με εταιρία των Αθηνών για την εξ αποστάσεως διάγνωση των απεικονιστικών εξετάσεων.

Θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα πήρε και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, επισημαίνοντας πως η διάγνωση εξ αποστάσεως "σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αποκλειστική και μακροπρόθεσμη λύση για τη μοναδική δημόσια δομή ενός μεγάλου νησιού όπως η Χίος, που εξυπηρετεί καθημερινά πληθώρα τακτικών και έκτακτων περιστατικών και νοσηλευόμενων". Ο Σύλλογος ζητά την επαναπροκήρυξη των θέσεων με αύξηση των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ και παροχή σοβαρών και αποτελεσματικών κινήτρων για απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι