Ο ασθενής που θα χειρουργείται σε απογευματινό χειρουργείο δημόσιου νοσοκομείου, θα συμμετέχει στη δαπάνη όπως σε ιδιωτικό θεραπευτήριο: ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το προβλεπόμενο ποσό και ο ασφαλισμένος αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή.

Τα παραπάνω διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε επί λέξει τα εξής:

"Η χρέωση θα προβλέπεται μέσα στην Υπουργική Απόφαση. Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις. Μέχρι τώρα είναι το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ, από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα των DRGs. Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο".

Για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, τα συνέκρινε με τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία - όπως είπε - υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια:

"Όταν έμπαιναν τα απογευματινά ιατρεία γινόταν η ίδια φασαρία, μας έλεγαν 'ιδιωτικοποιείτε το ΕΣΥ, θα πληρώνει ο κόσμος, τι είναι αυτά τα πράγματα'. Μπήκαν τα απογευματινά ιατρεία, λειτουργούν 25 χρόνια, άνοιξε καμία μύτη; Κατέρρευσε το ΕΣΥ; Ιδιωτικοποιήθηκε;", διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τις επόμενες μέρες, θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, αν κάποιος ασφαλισμένος θέλει να πάει στο απογευματινό χειρουργείο θα πληρώνει:

"Σήμερα, τα χειρουργεία του ΕΣΥ δουλεύουν μέχρι τις 3 το μεσημέρι, εκτός αν έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό. Αυτό που ισχύει σήμερα θα ισχύει στο το ακέραιο. Όμως, θα υπάρχει και η δυνατότητα εάν θέλει μία κλινική να μπορεί να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή μετά τις 3 μ.μ., όπου σε αυτά τα απογευματινά χειρουργεία πια θα μπορεί κάποιος να πάει επί πληρωμή", διευκρίνισε.

Αριθμός επεμβάσεων

Όπως είπε, για να έχει το δικαίωμα μία κλινική να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την παραγωγή χειρουργείων που κάνει το πρωί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

"Αν έχει έστω ένα λιγότερο χειρουργείο, θα το καταγράφουμε ηλεκτρονικά γιατί πλέον έχουμε ηλεκτρονική Ενιαία Λίστα Χειρουργείων", δευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος σε μία υποθετική περίπτωση ασθενούς που χρειάζεται επέμβαση χολής, αλλά δεν έχει χρήματα για ιδιωτικό νοσοκομείο ή απογευματινό χειρουργείο, σημείωσε τα εξής:

"Αν από τη λίστα που είναι μπροστά μου, των 30 χειρουργείων, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20. Και θα πάω - αντί για δύο μήνες - σε έναν μήνα. Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα, ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα. Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται γιατί πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό νοσοκομείο ώστε να μπορεί να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου