Αντίθετος με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο Μιχάλης Γιαννάκος κάνει κάνει λόγο για μία χώρα που έχει ήδη 40% ιδιωτικές δαπάνες και ξεκαθαρίζει πως "τέτοια χρήματα εμείς δεν τα θέλουμε"...

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

"Στο 'Αττικόν' λειτουργούν οι 7 στις 14 χειρουργικές αίθουσες και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν οι 43 από τις 70".

Επικαλείται το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε αναισθησιολόγος στο "Γ. Παπανικολάου" και τονίζει πως οι λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση ξεπερνά τα δύο ή και τα τρία χρόνια.

"Εμφανίζονται ασθενείς σε λίστα αναμονής από το έτος 2015 και κανείς δεν ξέρει εαν συνεχίζουν να περιμένουν ή ήδη χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά επειδή επιβαρύνθηκε το πρόβλημά τους", σχολιάζει.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως "εάν θέλουν να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων, πρέπει να τις επικαιροποιήσουν και να προσλάβουν νοσηλευτές και αναισθησιολόγους, προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες".

Στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων - εξηγεί - εάν φυσικά υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό, θα μπορούσαν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία με το προσωπικό βάρδιας χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ασθενείς.

"Είναι ντροπή σοβαρά χειρουργεία καρδιοχειρουργικά, ορθοπεδικά, γυναικολογικά να περιμένουν σε λίστα αναμονής πάνω από δύο έτη. Ασθενείς με καρκίνο να περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν. Πώς μπορεί να γίνει προγραμματισμός σοβαρού χειρουργείου απόγευμα στην ίδια χειρουργική αίθουσα, όταν τα πρωινά είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν;", διερωτάται.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]