Μικρό κορίτσι με καρκίνο, χωρίς ελπίδα ανάρρωσης, σώθηκε όταν γιατροί το υπέβαλαν σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων με αίμα από τον ομφάλιο λώρο νεογνού.
Η 8χρονη Sarah υποβλήθηκε στην πειραματική θεραπεία όταν η χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών απέτυχε να θεραπεύσει την οξεία μυελοειδή λευχαιμία της. Διαγνώστηκε στην ηλικία των 4 ετών.
Ηταν μια σπάνια, πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί λευχαιμία. Επρεπε να αρχίσει χημειοθεραπεία αμέσως, καθώς οι εξετάσεις αίματος ήταν πολύ άσχημες, δήλωσε η μητέρα της.
Η Sarah, υποβλήθηκε σε πολλές θεραπείες μετά τη διάγνωση -το 2019. Η αρχική της ανάρρωση μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών με δότη τον αδερφό της ήταν υποσχόμενη. Όμως, ο καρκίνος συνεχώς επέστρεφε, κάθε φορά μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης.
Η μάχη της την οδήγησε στην καινοτόμο μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου στο Royal Manchester Children’s Hospital (RMCH).
Παρά τις άσχημες πιθανότητες, η αντοχή της Sarah έλαμψε.
Πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια το κορίτσι, αλλά είναι γενναίο. Είναι χαρούμενο, αποφασιστικό κορίτσι, που αγαπά το σχολείο και να παίζει με φίλους, δήλωσε νοσηλεύτρια. Ως αποτέλεσμα της έρευνας, τωρα απολαμβάνει τη ζωή.
Η ιατρική ομάδα ανακάλυψε ότι παιδιά με αυτή τη μεταμόσχευση μετά από χημειοθεραπεία που δεν είχε αποτέλεσμα είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να είναι ελεύθερα νόσου και GVHD έναντι αυτών που υποβλήθηκαν σε διαφόρων ειδών μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων.
Ο καθηγητής Rob Wynn, δήλωσε οτι η έρευνά τους έδειξε αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Το αίμα ομφάλιου λώρου πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα όταν συνδυαστεί με μεταγγίσεις λευκών αιμοσφαιρίων βοηθά στη γρήγορη ανοσιακή ανάρρωση και πολεμά αποτελεσματικά τέτοιους επιθετικούς καρκίνους.
Παιδιά στην έρευνα έλαβαν 7 τέτοιες μεταγγίσεις κοντά στη μεταμόσχευση και η μέθοδος αυτή έσωσε τη ζωή της Sarah.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Blood Advances, δείχνουν οτι κύτταρα από αίμα ομφάλιου λώρου είναι ζωτικής σημασίας στην αντιμετώπιση δύσκολων καρκίνων αίματος.
Η Sarah είναι ένα από τα 5 παιδιά στη δοκιμή που είναι εν ζωή και σε ύφεση- κάτι που δείχνει την αποτελεσματικότητα της αγωγής. Χωρίς την κλινική δοκιμή η επιβίωση ήταν πολύ απίθανη.
Τα αρχικά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Haematology.
Πηγές:
Photo SWNS
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο