Η εμφάνιση HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων σε ανθρώπους 60 - 89 ετών αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Χρειάζεται περισσότερη εγρήγορση για το θέμα, μείωση του στίγματος και προληπτικά μέτρα, αναφέρει έρευνα στο The Lancet Healthy Longevity.

Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από παλιά και ο αριθμός των άνω των 60 ετών σχεδόν θα διπλασιαστεί έως το 2050, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Μεγαλώνοντας, η υγεία του ανθρώπου εξασθενεί. Το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο αδύναμο και ο άνθρωπος είναι πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο ιός HIV και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι όπως σύφιλη, χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδες και έρπης γεννητικών οργάνων.

Ο καθηγητής Evandro Fei Fang, του University of Oslo, δήλωσε ότι ο HIV και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι είναι εξίσου εμφανείς στον σεξουαλικά ενεργό ηλικιωμένο πληθυσμό όπως και στον νεαρότερο. Πρόσθεσε, ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους στους ηλικιωμένους.

Ο Fang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις παγκόσμιες τάσεις στην εμφάνιση, θνησιμότητα και έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία, για HIV και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σε ανθρώπους 60 έως  89 ετών από το 1990 έως το 2019, με στοιχεία από 204 χώρες.

Παγκοσμίως, ο αριθμός των ηλικιωμένων με HIV και σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός νέων περιστατικών δείχνει ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε ηλικιωμένους συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση δημόσιας υγείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχαν περισσότερα από 77.000 νέα περιστατικά HIV και σχεδόν 26,5 εκατομμύριά νέα περιστατικά άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων σε ηλικιωμένους το 2019.

Επιπλέον, σε μερικές περιοχές ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται αυξάνεται.

Παρά την παγκόσμια μείωση της εμφάνισης HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων σε ηλικιωμένους από το 1990 έως το 2019, πολλές περιοχές είχαν αυξήσεις.

Οι μεγαλύτερες ήταν στην ανατολική Ευρώπη, κεντρική Ασία και χώρες υψηλού εισοδήματος Ασίας-Ειρηνικού. Πρόκειται για ανησυχητική τάση.

Οι ενεργοί σεξουαλικά ηλικιωμένοι συχνά είναι πιο ευάλωτοι στον ιό HIV και σε άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους έναντι των νεότερων ανθρώπων.

Διάφορα προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα το εξασθενημένο ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων μπορεί να εξηγήσουν την αιτία.

Όμως, η εικόνα είναι πιο πολύπλοκη. Διάφοροι βιολογικοί, πολιτισμικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί λόγοι συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ευαλωτότητα.

Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και περισσότεροι χωρίζουν, οι ηλικιωμένοι, πιο συχνά από ποτέ έχουν καινούργιους συντρόφους.

Λιγότεροι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα λαμβάνουν προφυλάξεις και είναι λιγότερο πιθανό να εξετάζονται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους.

Γενικά, δίνεται αρκετή προσοχή στην πρόληψη του HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων σε νεότερους πληθυσμούς. Οι ηλικιωμένοι, συχνά απιοκλειονται από προγράμματα πρόληψης, δήλωσε ο Fang.

Επίσης, επαγγελματίες υγείας δεν έχουν πάντα επίγνωση της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής υγείας των ηλικιωμένων.

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανεπαρκή επικοινωνία με ηλικιωμένους όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία και τον κίνδυνο HIV και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων.

Εξελίξεις στην αγωγή του HIV και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων πιθανόν επίσης συμβάλλουν σε υψηλότερη εμφάνιση σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, καθώς άνθρωποι με αυτές ζουν περισσότερο από πριν.

Τα ταξίδια σε άλλες χώρες είναι πιο προσβάσιμα σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ερευνητές περιγράφουν ότι η ευρεία χρήση φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία και η προσβάσιμη βιομηχανία του σεξ σε ορισμένες χώρες και περιοχές συμβάλλουν περαιτέρω στην εξάπλωση του HIV και άλλων σεξουαλικά  μεταδιδόμενων νόσων σε ηλικιωμένους.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία διαφόρων χωρών και περιοχών χωριστά.

Στη Νορβηγία, λοιμώξεις HIV είναι πολύ σπάνιες στους ηλικιωμένους. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων εχει ανεπαίσθητα αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες από 1.600 περιστατικά το1990 σε 1.700 το 2019.

Αυτό είναι αρχικός συναγερμός για τους ηλικιωμένους και τις αρχές δημόσιας υγείας της Νορβηγίας, δήλωσε ο Fang.

Γενικά, η μελέτη δείχνει ότι η Νορβηγία κάνει καλή δουλειά όσον αφορά τον έλεγχο του HIV και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων.

Πηγές:
The Lancet Healthy Longevity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ζεστή, πλεκτή ευγνωμοσύνη της ασθενούς Σ. προς τους γιατρούς της
6 συμβουλές για καλύτερες στύσεις το 2025
1.000 ζωές, όλες ασφαλείς