Ο χρόνιος πόνος, είτε προέρχεται από πόνο στην πλάτη, αρθρίτιδα ή κάποια άλλη πάθηση, μπορεί να έχει τοξική επίδραση στις σχέσεις, ειδικά αν ο ένας σύντροφος είναι δύσπιστος για την πηγή ή τη σοβαρότητα του πόνου και ο άλλος αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει την κατάλληλη κατανόηση και υποστήριξη.

Ο συνεχής πόνος είναι κάτι που καταστρέφει την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου, αλλά η παρουσία του επηρεάζει και τους γύρω, είτε με την μορφή συζητήσεων για τον πόνο, είτε αν χρειάζεται συχνά ο πόνος να αλλάζει σχέδια που κάνετε με τα κοντινά σας άτομα. Έρευνες, όμως, έχουν δείξει πως είναι επίσης υψηλά τα ποσοστά ατόμων που αντιδρούν πολύ έντονα στον πόνο και φτάνουν στην καταστροφολογία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμα χειρότερα την σχέση, όπως και να δημιουργήσει προβλήματα εμπιστοσύνης. Επιπλέον, η καταστροφολογία θεωρείται έμμεσος και παθητικός τρόπος να ζητάμε βοήθεια, που δεν φέρνει συνήθως τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Καλώς ή κακώς, το να εκφράζουμε τον πόνο μας προς τους συντρόφους μας ή τα κοντινά μας άτομα με την μορφή γκρίνιας, αναστεναγμών ή θυμού δεν είναι τρόπος να ζητήσουμε βοήθεια. Επικοινωνούμε απλώς ότι δεν είμαστε καλά, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους να προσφέρουν την βοήθειά τους. Οι προσδοκίες που δεν επικοινωνούνται σωστά, συνήθως καταλήγουν στην απογοήτευση.

Αυτός ο κύκλος δυσαρέσκειας και ανεκπλήρωτων προσδοκιών μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή μιας σχέσης. Έχει αποδειχθεί ότι οι σχέσεις στις οποίες ο ένας σύντροφος έχει χρόνιο πόνο τείνουν να είναι πιο τεταμένες, έχουν περισσότερες συζυγικές δυσκολίες, περισσότερες συγκρούσεις και μεγαλύτερη πιθανότητα διαζυγίου.

Αν αισθάνεστε ότι ο χρόνιος πόνος διαλύει τη σχέση σας, είναι σημαντικό να ενεργήσετε πριν τα πράγματα ξεφύγουν.

Ενημερωθείτε

Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να γνωρίζουν όσο περισσότερα γίνεται για την πάθηση που προκαλεί τον πόνο. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά να γίνεται πιο εύκολη και άμεση η επικοινωνία γύρω από το ζήτημα του πόνου και να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις ή η ανάγκη για (όλο και πιο θυμωμένες ή απογοητευμένες) επεξηγήσεις. Πηγαίνετε μαζί στην επίσκεψη στον γιατρό, ώστε να ενημερωθείτε και οι δύο για το πώς η καθημερινότητά σας με τον χρόνιο πόνο μπορεί να γίνει πιο εύκολη.

Μια ακόμα καλή λύση είναι να πάτε μαζί σε κάποιον ψυχολόγο, ώστε να μπορέσετε να εκφράσετε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Την ίδια στιγμή, η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα και την δική σας συμπεριφορά και αντιδράσεις.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η παρέμβαση του πόνου σε μια σχέση. Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε τις ανάγκες του συντρόφου σας και να τις καταλαβαίνετε. Και αυτό είναι κάτι αμφίδρομο. Διατηρήστε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τον σύντροφό σας και κατανοήστε ότι και οι δυο σας μπορείτε ταυτόχρονα να βρίσκεστε σε θέση που νιώθετε αδικημένοι. Η αμεσότητα στην επικοινωνία και το να μην κρύβετε τον πόνο σας θα βοηθήσει με αυτό, αλλά είναι απαραίτητο να ζητάτε για βοήθεια (σε όποια θέση κι αν βρίσκεστε) ανοιχτά και χωρίς φόβο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
BAUSCH + LOMB Ελλάδας: Λανσέρει το πρώτο και μοναδικό νέας γενιάς φαρμακευτικό οφθαλμικό διάλυμα για την αντιμετώπιση του κόκκινου ματιού
Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να κάνουν καλό;
Πρόληψη, καινοτομία και ολιστική φροντίδα κατά του καρκίνου του πνεύμονα