Η ενσυναίσθηση του γιατρού είναι σημαντικό στοιχείο στη σχέση γιατρού- ασθενούς και τώρα συνδέεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, με καλύτερο αποτέλεσμα σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Ασθενείς που λαμβάνουν περίθαλψη από γιατρό με μεγάλη ενσυναίσθηση ανέφεραν πολύ καλύτερη και κλινικά σχετική εικόνα όσον αφορά τον πόνο, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους σε 12 μήνες έναντι όσων είχαν λιγότερο ενσυναισθητικούς γιατρούς.

Η ενσυναίσθηση του γιατρού ήταν πιο ισχυρά συνδεδεμένη με θετικό αποτέλεσμα έναντι μη φαρμακευτικών αγωγών, θεραπεία με οπιοειδή και εγχείρηση στην οσφυϊκή μοίρα.

Μεγαλύτερες προσπάθειες να καλλιεργηθεί και να βελτιωθεί η ενσυναίσθηση των γιατρών είναι δικαιολογημένες, σημείωσαν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας ότι η ενσυναίσθηση του γιατρού μπορεί ενδεχομένως να ενισχύει τη συμμόρφωση του ασθενούς στην αγωγή και τη βελτίωση του κλινικού αποτελέσματος.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η σχέση γιατρού με ενσυναίσθηση και ασθενούς είναι βασική για την ιατρική πρακτική.

Όμως, μελέτες σε αυτήν συνήθως βασίζονται σε έρευνες παρατήρησης. Αφορούν την ενσυναίσθηση όπως βαθμολογείται από τον ίδιο τον γιατρό ή όπως την αντιλαμβάνεται ο ασθενής. Η νέα έρευνα περιέλαβε 1.470 συμμετέχοντες- το 74% ήταν γυναίκες- οι οπαίοι απαντούσαν σε ερωτήσεις για την έρευνα, κατά διαστήματα σε 12 μήνες.

Συμμετείχαν άνθρωποι 21 έως 79 ετών που εμφάνιζαν χρόνιο πόνο στη μέση για τουλάχιστον 3 μήνες και είχαν γιατρό που τους έδινε τη συνήθη περίθαλψη.

Ο Licciardone, δήλωσε ότι η ενσυναίσθηση του γιατρού είναι ζωτικής σημασίας σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση, επειδή συχνά δεν υπάρχει εντοπισμένη υποκείμενη αιτία αν οι ακτινογραφίες και οι εξετάσεις δεν εντοπίζουν κάτι μη φυσιολογικό.

Η μελέτη του University of North Texas Health Science Center δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα αναγεννώνται από τη μηχανική υποστήριξη της καρδιάς
Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό: Πέθανε η 34χρονη βολεϊμπολίστρια Μαργαρίτα Οικονομοπούλου
Το νέο ΔΣ του Ελληνικού Συλλόγου Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα