Το να ζει κάποιος με χρόνιο πόνο σε καθημερινή βάση είναι ένα πρόβλημα τόσο σωματικό όσο και ψυχικό. Αν και η φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο μπορεί να βοηθήσει, οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο και θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου.
Ένα συστατικό της λύσης που συχνά παραβλέπεται είναι η διατροφή. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του χρόνιου πόνου και της διατροφής. Στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα που τρώτε – όπως και αυτά που επιλέγετε να μην τρώτε - μπορούν να παίξουν ρόλο στη μείωση του πόνου.
Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και διαρκεί μήνες ή χρόνια. Οι γιατροί ορίζουν τον χρόνιο πόνο ως πόνο που διαρκεί από τρεις με έξι μήνες και δεν αποτελεί μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης. Μερικά παραδείγματα χρόνιου πόνου περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα, τον καρκινικό πόνο, τις ημικρανίες, τον πόνο από ουλώδη ιστό και τον μυϊκό και νευρικό πόνο. Ο χρόνιος πόνος παρεμβαίνει σημαντικά στην καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος.
Η εύρεση της βασικής αιτίας του πόνου και η αντιμετώπισή του είναι το πρώτο βήμα. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό ή διαρκεί πολύ, μια άλλη προσέγγιση είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, διαφορετικών θεραπειών και διατροφικών αλλαγών. Μια τέτοια ολιστική προσέγγιση μέσω θεραπείας, διαχείρισης του στρες και διατροφής μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας.
Εξερευνώντας τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και χρόνιου πόνου
Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή παίζει αναπόσπαστο ρόλο σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου. Εξάλλου, οι έρευνες δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές του χρόνιου πόνου, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, είναι πιο ωφέλιμες από την εστίαση μόνο στη φαρμακευτική αγωγή.
Ο χρόνιος πόνος και η μειωμένη κινητικότητα είναι πολύ εύκολο σε καθημερινό επίπεδο να δημιουργήσουν προβλήματα στην διατροφή, από το να είναι πιο δύσκολο για το άτομο να ψωνίσει ή να μαγειρέψει, μέχρι και το να εξαρτάται περισσότερο από πρόχειρο φαγητό ή delivery τις ημέρες που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συμπτώματά του. Η κακή διατροφή είναι επίσης επακόλουθο των συναισθημάτων άγχους ή κατάθλιψης που μπορούν να εμφανιστούν όταν κάποιος ζει με χρόνιο πόνο. Και, για να κλείσει (και να ανοίξει ξανά) ο φαύλος κύκλος, η κακή διατροφή μπορεί να κάνει όλα τα προηγούμενα προβλήματα ακόμα πιο έντονα.
Αντίθετα, η βελτιστοποίηση της διατροφής μπορεί να βελτιώσει τον χρόνιο πόνο με διάφορους τρόπους. Η κατανάλωση αρκετών μακροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στο πόσο έντονα αισθάνεστε τον πόνο.
Επιπλέον, μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην πρόληψη άλλων χρόνιων ασθενειών ή μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα όσων υπάρχουν ήδη. Τέλος, η απώλεια ή η διατήρηση βάρους μπορεί να μειώσει το φορτίο στις αρθρώσεις, μειώνοντας τη φλεγμονή και τον χρόνιο πόνο και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής σας.
Εκτός από τη φλεγμονή, η χαμηλή διατροφική πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη D, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, σχετίζεται με χρόνια νευροπάθεια και φλεγμονώδη πόνο.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετές έρευνες έχουν γίνει πάνω στην κετογονική δίαιτα και την ικανότητά της να βελτιώνει την διαχείριση του χρόνιου πόνου. Τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερες μελέτες. Υπάρχουν επίσης αναδυόμενες έρευνες σχετικά με την επίδραση της διατροφής και την ανακούφιση των πονοκεφάλων ημικρανίας.
Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου
Δημητριακά ολικής άλεσης
Η επιλογή δημητριακών ολικής άλεσης, όπως βρώμη, καστανό ρύζι και κινόα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που συμβάλλει στον χρόνιο πόνο. Οι φαινολικές ενώσεις στο σιτάρι ολικής άλεσης μειώνουν την παραγωγή προφλεγμονωδών ενώσεων ενώ οι φυτικές ίνες στα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με νευρική βλάβη και άλλες νευρολογικές διαταραχές.
Μούρα και κεράσια
Τα μούρα και τα κεράσια περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνουν τον πόνο. Περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα με τον ίδιο τρόπο που δρουν ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν επίσης τον μυϊκό πόνο και την σοβαρότητα και τον πόνο της ημικρανίας.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία επιτίθεται στους χημικούς μεσολαβητές που προκαλούν φλεγμονή ως απόκριση στο στρες στο σώμα. Το μπρόκολο και άλλα λαχανικά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική πηγή αντιφλεγμονώδων μονοακόρεστων λιπαρών, αλλά περιέχει επίσης ελαιοκανθάλη. Η ελαιοκανθάλη είναι μια χημική ουσία που δρα παρόμοια με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζοντας τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του οργανισμού.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι πλούσια πηγή προβιοτικών που προάγει και υποστηρίζει τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στο στομάχι και στη μείωση της ενόχλησης από γαστρεντερικές διαταραχές.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή αντιφλεγμονωδών μονοακόρεστων λιπαρών, φυτικών ινών και καροτενοειδών. Τα καροτενοειδή είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μαγνητική τομογραφία στον προστάτη ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο [μελέτη]
Οι καλύτερες δίαιτες για το 2025
Ιός HMPV: Η Κίνα αποκαλεί την έξαρση του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού ''Συμβάν του χειμώνα''