Η τρέχουσα αντίληψη για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι ότι η προχωρημένη ή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια είναι σημείο χωρίς επιστροφή, δήλωσε ο Dr. Tamer M. A. Mohamed, καθηγητής στο Baylor College of Medicine.

Η κατανόηση είναι ότι δεν είναι δυνατόν να διεγερθεί μια καρδιά σε αυτή την κατάσταση ώστε να δημιουργήσει νέα καρδιακά κύτταρα και να επιδιορθωθεί.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research, επιστήμονες έδειξαν ότι η προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε να βελτιωθεί η καρδιακή λειτουργία σε πειραματόζωα.

Σε προηγούμενη έρευνα, ο Mohamed και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν με επιτυχία γονιδιακή θεραπεία για τη βελτίωση οξείας καρδιακής δυσλειτουργίας στα ζώα. Η μέθοδός τους αποτελεσματικά και συγκεκριμένα χορήγησε γονίδια που προάγουν τον πολλαπλασιασμό των καρδιακών κυττάρων δημιουργώντας νέο καρδιακό μυ.

Η μέθοδος δεν ισχυροποίησε μόνο την καρδιά βελτιώνοντας την ικανότητα ροής του αίματος αλλά εμπόδισε επακόλουθη συμφόρηση του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων σε ποντικούς και χοίρους.

Στη νέα έρευνα, πραγματοποίησαν κάτι που δεν είχε γίνει πριν. Παρενέβησαν με την ίδια γονιδιακή θεραπεία αλλά όχι στην οξεία φάση ή στην αρχή της νόσου όπως στα προηγούμενα πειράματα, αλλά σε προχωρημένο στάδιο κατά τη χρόνια φάση, 4 εβδομάδες μετά από σοβαρή βλάβη.

Τέσσερις  μήνες μετά την αντιμετώπιση των ζώων, οι ερευνητές έλεγξαν την καρδιακή λειτουργία και τη δομή της καρδιάς.

Με έκπληξη διαπίστωσαν ενδείξεις σημαντικού πολλαπλασιασμού καρδιακών κυττάρων, μείωση του μεγέθους του ουλώδους ιστού και σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, δήλωσε η  Dr. Riham R E Abouleisa.

Η αγωγή επίσης βελτίωσε μερικώς τη λειτουργία  του ήπατος και των νεφρών.

Tα ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά ότι αντίθετα με ότι αναμενόταν είναι πιθανό να προκληθεί πολλαπλασιασμός των καρδιακών κυττάρων σε προχωρημένα στάδια καρδιακής ανεπάρκειας και να βελτιωθεί η λειτουργία της καρδιάς με ορισμένα οφέλη στο ήπαρ και στα νεφρά.

Πηγές:
Cardiovascular Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι