Μια ζυγαριά, ένα πιεσόμετρο, ένα οξύμετρο και ένα "έξυπνο" ρολόι, παρακολουθούν καθημερινά ζωτικές παραμέτρους της υγείας του ασθενούς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, στο σπίτι του, μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι συσκευές είναι συνδεδεμένες με το internet και στέλνουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα σε εφαρμογή, η οποία είναι εγκατεστημένη στο κινητό τόσο του ασθενή όσο και του καρδιολόγου που τον παρακολουθεί.

Κάθε αλλαγή που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία χτυπάει alert στο κινητό του γιατρού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να παρέμβει άμεσα, προσαρμόζοντας την φαρμακευτική αγωγή, ώστε να προλάβει κάποια δυσμενή εξέλιξη. Η εφαρμογή ενσωματώνει εργαστηριακά και άλλα δεδομένα από το νοσοκομείο, σε μιας μορφής επέκταση του ηλεκτρονικού ιατρικού του φακέλου, δίνοντας στον γιατρό τη δυνατότητα να έχει ανά πάσα στιγμή ολοκληρωμένη εικόνα και να παράσχει εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα.

Οι εφαρμογές ολοκληρωμένης τηλεματικής παρακολούθησης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, με τις ονομασίες CareCardia και CORRAL αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος InCareHeart, που υλοποιείται σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Σουηδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία) και βρίσκονται σήμερα στο στάδιο πιλοτικής εφαρμογής σε ασθενείς. Ο εταίρος από την ελληνική πλευρά είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο καρδιολόγος, υπεύθυνος για την εφαρμογή και αξιολόγηση του προγράμματος στο ΑΧΕΠΑ, Ματθαίος Διδάγγελος (φωτογραφία), μιλάει στο iatronet.gr για τους στόχους και τη φιλοσοφία των δύο καινοτόμων λύσεων, οι οποίες εφαρμόζονται πιλοτικά σε 100 ασθενείς (50 για κάθε μία από τις εφαρμογές).

Πώς λειτουργούν

Ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια έχει εγκατεστημένη στην κινητή του συσκευή την εφαρμογή, η οποία του υπενθυμίζει καθημερινά με ειδοποιήσεις να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που του έχει δοθεί μέσω του προγράμματος, και συγκεκριμένα:

  • Την "έξυπνη" ζυγαριά για τον έλεγχο του βάρους, το οποίο όπως εξηγεί ο κ. Διδάγγελος μεταβάλλεται εύκολα σε αυτούς τους ασθενείς. "Η μεταβολή του βάρους μπορεί να είναι απότομη, της τάξεως των 2 ή και 3 κιλών σε ημερήσια βάση και οφείλεται κυρίως σε πρόσληψη υγρών. Σε μια τέτοια περίπτωση ο καρδιολόγος μπορεί με χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, όπως διουρητικών, να προλάβει ένα πιθανό πνευμονικό οίδημα και μια εισαγωγή στο νοσοκομείο", σημειώνει.
  • Το smartwatch μετράει την καρδιακή συχνότητα, ώστε ο ασθενής και ο γιατρός να έχουν γνώση πιθανών αρρυθμιών που μπορεί να συμβούν.
  • Το πιεσόμετρο που ελέγχει την αρτηριακή πίεση, και επίσης την καρδιακή συχνότητα.
  • Το οξύμετρο για τον κορεσμό του αίματος. "Συχνά οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν δύσπνοια και πτώση του κορεσμού λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό είναι ένα σημείο επιδείνωσης και πρέπει επίσης να το προλάβουμε", αναφέρει.

Παράλληλα, ο ασθενής καλείται να συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο, σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, με ερωτήσεις που στοχεύουν στον εντοπισμό μεταβολών στην ποιότητα ζωής του. Για παράδειγμα αν νιώθει κάποια βελτίωση στην αναπνοή του ή αν κουράζεται πιο εύκολα από πριν.

Όπως επισημαίνει ο καρδιολόγος, σε σύγκριση με μεμονωμένες λύσεις που είναι ήδη διαθέσιμες σήμερα, οι συγκεκριμένες εφαρμογές παρέχουν ολοκληρωμένη παρακολούθηση, καθώς έχουν τη δυνατότητα να ενσωματώνουν και δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο νοσοκομείο. "Για παράδειγμα, τα τελευταία εργαστηριακά τους, οι τελευταίες τιμές του βάρους, μια ακτινογραφία θώρακος, ένα πόρισμα υπερήχου και οτιδήποτε άλλο, μπορούν να ενσωματώνονται στο σύστημα και να είναι ευρέως διαθέσιμα σε γιατρούς που έχουν πρόσβαση σε αυτό", εξηγεί και προσθέτει: "Σε μια πιο ευρεία έννοια πρόκειται για μια επέκταση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του ασθενούς, λαμβάνοντας όμως και πραγματικά κλινικά δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες, μέσω των συσκευών".

Η πιλοτική εφαρμογή "τρέχει" σήμερα ταυτόχρονα στις 5 χώρες. Στο τέλος του προγράμματος θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής, σε διαφορετικούς πληθυσμούς και συστήματα υγείας, πριν από την εμπορική διάθεση και την ευρύτερη εφαρμογή τους. Η καινοτόμος λύση έχει τη δυνατότητα - με βάση τον συνολικό πληθυσμό των πέντε περιοχών ευθύνης των εταίρων - να εξυπηρετήσει δυνητικά 1.320.000 ασθενείς.

Αξιοσημείωτο είναι πως και στις κοινοπραξίες εταιριών που έφτασαν στις τελικές προτάσεις εφαρμογών συμμετέχουν ελληνικές εταιρίες.

InCareHeart

Το InCareHeart είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας και της υποστήριξης για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, στην αύξηση της αποδοτικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας, με χρήση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει στο έργο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ. Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, διευθυντής της Κλινικής, Αντώνιος Ζιάκας, υπεύθυνος για την πιλοτική εφαρμογή στους ασθενείς ο καρδιολόγος Σπυρίδων - Φίλιππος Παπαδόπουλος, ενώ σημαντική συμβολή στην υλοποίηση είχαν οι νοσηλεύτριες της Κλινικής Ιωάννα Μπαρουξάκη, Σοφία Αρβανίτη και Χριστίνα Δεληγιάννη.

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου και παρουσίασης των δύο καινοτόμων λύσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Hλεκτρονικός Φάκελος Υγείας χωρίς σύνορα
530 δισ. ευρώ κοστίζουν 5 ασθένειες στην Ευρώπη
Πότε είναι καλή ιδέα η επίσκεψη στον παιδοψυχολόγο