Την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με βασικό θέμα την ανάγκη άμεσης στήριξης του Τμήματος Χημειοθεραπείας του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου, που λειτουργεί εδώ και 7 μήνες με μόνο μία ογκολόγο, εξυπηρετώντας πολλές εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς.
Την ώρα της συνάντησης με τον υπουργό, ο δήμαρχος τηλεφωνεί στον ογκολόγο, πρώην διευθυντή του Τμήματος, Γιώργο Ρήγα, ο οποίος παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2023 και έκτοτε ιδιωτεύει. Τον ρωτάει αν θα ήταν διαθέσιμος να συνδράμει, επιστρέφοντας με "μπλοκάκι" για δύο φορές την εβδομάδα, για ένα εξάμηνο. Ο κ. Ρήγας δηλώνει την πρόθεσή του να βοηθήσει.
Την επόμενη μέρα, ο κ. Μπέος, με ανάρτησή του στα social media, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από τη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ανακοινώνει θριαμβευτικά πως με την δική του παρέμβαση βρέθηκε λύση και προαναγγέλλει την πρόσληψη του συγκεκριμένου ογκολόγου, πριν ακόμη υπάρξει προκήρυξη. Ο κ. Ρήγας επιβεβαιώνει την εξέλιξη.
Το γεγονός προκαλεί την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο οποίος με ανακοίνωσή του μιλά για φωτογραφική ή ονομαστική πρόσληψη που παραβιάζει βασικές αρχές σύμβασης με το δημόσιο, ενώ κάνει λόγο για επιστροφή σε "εποχές Μαυρογιαλούρου".
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο ογκολόγος υπαναχωρεί και ανακοινώνει με τη σειρά του πως δεν προτίθεται τελικά να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Ο Α. Μπέος αντιδρά οργισμένα, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου - και δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης - Χρήστου Βενέτη.
Μέσα σε αυτό το αλαλούμ, την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώνεται η προκήρυξη 9 θέσεων γιατρών στο "Αχιλλοπούλειο", μεταξύ αυτών και μία - μόνιμη αυτή τη φορά - θέση παθολόγου - ογκολόγου.
Το iatronet.gr μίλησε με δύο από τους πρωταγωνιστές της σύγκρουσης, που έχει ως τελικά θύματα τους 600 και πλέον ογκολογικούς ασθενείς της Μαγνησίας.
Χ. Βενέτης: "Ας κρατούσε τον ενθουσιασμό του ο δήμαρχος"
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρήστος Βενέτης, χαρακτηρίζει ως θεμιτό το ενδιαφέρον οποιουδήποτε θεσμικού παράγοντα για το νοσοκομείο, αλλά με την προϋπόθεση τήρησης των διαδικασιών.
"Δεν μπορείς να βγαίνεις από το γραφείο του υπουργού και να λες αυτή τη θέση θα την πάρει ο τάδε. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν γίνεται διορισμός στο νοσοκομείο με απόφαση δημάρχου, αυτό μας γυρνάει πάρα πολλά χρόνια πίσω, σε εργασιακό Μεσαίωνα", τονίζει στο iatronet.gr, προσθέτοντας πως θα έπρεπε να προκηρυχθεί η θέση και το ΔΣ το νοσοκομείου να επιλέξει ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. "Ας κρατούσε ο δήμαρχος λίγο τον ενθουσιασμό του. Αν δεν αντιδρούσα θα ήμουν υπόλογος έναντι όλων των συναδέλφων. Θα μου έλεγαν, ‘γίνεται στην περιοχή σου φωτογραφική πρόσληψη και ανακοινώνεται από τον δήμαρχο και εσύ δεν αντιδράς καθόλου;", σημειώνει.
Ο ίδιος παρατηρεί πως ο θόρυβος έφερε ως θετικό αποτέλεσμα την προκήρυξη μόνιμης θέσης ογκολόγου και εκτιμά πως θα υπάρξει ενδιαφέρον. "Όταν προκηρύσσεται μια θέση με μπλοκάκι δεν είναι ελκυστική, ειδικά για έναν συνάδελφο από άλλες περιοχές. Είναι μια ασπιρίνη σε έναν πυρετό 41. Στη μόνιμη θέση μπορεί και ένας ογκολόγος με έδρα την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Πιστεύω πως θα υπάρξει ανταπόκριση", καταλήγει.
Γ. Ρήγας: "Δεν θέλω τη ρετσινιά ότι μπήκα με μέσο"
Από την πλευρά του ο παραιτηθείς πρώην διευθυντής του Τμήματος Χημειοθεραπείας, Γιώργος Ρήγας, λέει πως είναι οριστική η απόφασή του να μην επιστρέψει. "Τον πονάω τον χώρο και είπα θα βοηθήσω, αλλά φυσικά δεν θέλω να πάω με τη ρετσινιά ότι μπήκα με μέσο", αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ήθελε να συνδράμει ακόμα και εθελοντικά, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
"Επτά μήνες πέρασαν από την παραίτησή μου. Περίμενα μια λύση, έστω προσωρινή, αλλά δεν δόθηκε", τονίζει, διευκρινίζοντας πως είχε γίνει και τον Σεπτέμβριο προκήρυξη για "μπλοκάκι", αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. "Ο δήμαρχος ίσως έκανε λάθος στη διατύπωση. Θα μπορούσε να ανακοινώσει πως θα προκηρυχθεί η θέση και πως υπάρχει ήδη ενδιαφερόμενος. Πολιτικός είναι, ήθελε να το πλασάρει σαν κάτι κλεισμένο και τελειωμένο, αλλά αν ήταν φωτογραφική πρόσληψη δεν θα έσπευδε να την προαναγγείλει", σχολιάζει, ενώ αποδίδει την αντίδραση του προέδρου του ΙΣΜ και στο γεγονός ότι "είναι το νούμερο 2 της αντιπολιτευτικής παράταξης στον Δήμο Βόλου".
Και ο ίδιος εκτιμά πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από συναδέλφους του για την κάλυψη της θέσης μόνιμου παθολόγου - ογκολόγου. "Το 2017, που έγινε η προηγούμενη προκήρυξη ήταν 4 ή 5 οι υποψήφιοι. Έκτοτε έχουν βγει κι άλλοι συνάδελφοι, μπορεί να ενδιαφερθούν. Όμως θα χρειαστεί ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία", επισημαίνει.
Σε αυτό το εξάμηνο, οι εκατοντάδες καρκινοπαθείς της Μαγνησίας θα εξακολουθούν να απευθύνονται στη μία και μοναδική ογκολόγο του νοσοκομείου, με το υπουργείο να αναζητά, όπως λέει, εμβαλωματικές λύσεις. Μια από αυτές είναι η μετακίνηση κάθε Παρασκευή του επίσης παραιτηθέντος πρώην επικουρικού γιατρού του "Αχιλλοπούλειου", που έχει διοριστεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV