Τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζονται ως "άνοσοι" (δεν νοσούν, έχουν ανοσία) όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1970, εξηγεί στο iatronet.gr η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημειώνει πως όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1970, είχαν πολλές "ευκαιρίες" να ανοσοποιηθούν έναντι της ιλαράς.

"Υπήρξαν από τότε τρεις επιδημίες, με πιο σοβαρή την επιδημία του 2017", σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Στο ερώτημα "γιατί έως το 1970 και όχι μετά", τονίζει πως το συγκεκριμένο έτος θεωρείται ορόσημο, καθώς από το 1971 υπήρχε διαθέσιμο το εμβόλιο. Εξηγεί πως οι άνθρωποι μπορούσαν πλέον να αποφεύγουν την ανοσία με έκθεση στον ιό, η διασπορά του οποίου μειώθηκε στην κοινότητα.

Απευθυνόμενη σε όσους αναφέρουν πως "δεν θυμούνται εάν νόσησαν κατά την παιδική τους ηλικία", η κ. Θεοδωρίδου είναι κατηγορηματική:

"Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιλαρά είναι χαρακτηρικά και έντονα. Δεν είναι δυνατό να έχει ξεχάσει κάποιος πως στην παιδική του ηλικία είχε μείνει στο κρεβάτι με πυρετό επί δέκα μέρες", αναφέρει.

Σημειώνει, δε, πως όσοι δεν θυμούνται εάν έχουν νοσήσει ή εάν έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί τρεις επιδημίες στην Ελλάδα.

Η πρώτη επιδημία κορυφώθηκε το έτος 2006 με 518 δηλωθέντα κρούσματα, η δεύτερη επιδημία, περιορισμένης έκτασης, εκδηλώθηκε το έτος 2010 με 149 δηλωθέντα κρούσματα και η τρίτη - και μεγαλύτερης έκτασης - άρχισε το έτος 2017 με 968 δηλωθέντα κρούσματα.

Από το σύνολο των 4.151 κρουσμάτων ιλαράς, που δηλώθηκαν το διάστημα 2004 - 2023, νοσηλεύτηκαν τα 2.630 (63,36%).

Εμβολιασμός

Με βάση τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός με το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς πρέπει να γίνεται ως εξής:

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο δόσεις εμβολίου MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δυο δόσεων εμβολίου, με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά, ως εκ τούτου επίνοσα άτομα θα πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Παιδιά και έφηβοι πρέπει να λαμβάνουν 2 δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24 - 36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση).

Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μία δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:

  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
  • Εκπαιδευτικοί.
  • Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
  • Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή.
  • Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ≥200/μL).

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί φέτος 8 κρούσματα ιλαράς. Ο αριθμός είναι μικρός, αλλά η πιθανότητα εμφάνισης και άλλων κρουσμάτων κρίνεται υψηλή.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών