Ο καρκίνος του παγκρέατος διαγιγνώσκεται πολύ συχνά μόνο σε προχωρημένο στάδιο. Ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας συμμετέχουν στην ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος που θα διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση.

Τα νουκλεϊκά οξέα που κυκλοφορούν στο αίμα (CNAPS) παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Στο Γκρατς συμμετέχει επίσης το Ινστιτούτο Διαγνωστικής και Έρευνας Ανθρώπινης Γενετικής, με επικεφαλής την Ellen Heitzer. Από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου, προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες στο συμπόσιο CNAPS στο Γκρατς.

Η Ellen Heitzer εργάζεται εντατικά με την υγρή βιοψία στο Γκρατς για περισσότερα από 20 χρόνια. Η διαδικασία, γνωστή και ως υγρή βιοψία στις γερμανόφωνες χώρες, είναι μια διαγνωστική τεχνική που βασίζεται σε δείγματα αίματος σε γενετικό επίπεδο. Περιλαμβάνει την αναζήτηση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (ct-DNA) και γενετικού υλικού που απελευθερώνεται από τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα ενός ασθενούς και χρησιμοποιείται για την ανίχνευση υποτροπής του καρκίνου (υποτροπή του καρκίνου) ή την ανταπόκριση στη θεραπεία του καρκίνου.

Ωστόσο, η υγρή βιοψία θεωρείται επίσης μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. "Ακριβώς όπως η ανακάλυψη του ελεύθερου από κύτταρα DNA από έμβρυα εγκύων γυναικών έφερε επανάσταση στον τομέα των μη επεμβατικών προγεννητικών εξετάσεων, πολλές εφαρμογές στην ογκολογία είναι πλέον κατάλληλες για τη σημαντική βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο και ακόμη και για την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο με μια απλή εξέταση αίματος", λέει η Heitzer.

Ο καρκίνος του παγκρέατος, για παράδειγμα, είναι συχνά δύσκολο να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθώς εμφανίζει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Η δύσκολη διάγνωση και η καθυστερημένη θεραπεία συμβάλλουν τελικά στην κακή πρόγνωση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος PANCAID ("PANcreatic CAncer Initial Detection via Liquid Biopsy"), το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ με σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ έως το 2027, η Heitzer και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί της θέλουν να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα από ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, καθώς και από υγιείς ανθρώπους και άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι αναλύσεις σε υπολογιστή και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των βασικών κυτταρικών βιοδεικτών που επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση. "Πρόκειται για το ct-DNA, αλλά και για άλλους κυκλοφορούντες δείκτες", όπως εξήγησε ο Heitzer σε συνέντευξή στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - APA.

Στο τέλος της διαδικασίας, το τεστ αίματος με τους βιοδείκτες που θα προκύψει, θα δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά του σε πολλά ευρωπαϊκά θεραπευτικά κέντρα ταυτόχρονα. Το έργο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Βιολογίας Όγκων του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Αμβούργου-Έπεντορφ.

Ένα άλλο πρόγραμμα της ΕΕ στο οποίο συμμετέχουν η Heitzer και η ομάδα της στο Γκρατς εξετάζει την παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση σε πρώιμο στάδιο.

Ο καρκίνος μπορεί επίσης να επιστρέψει μετά τη χειρουργική επέμβαση σε αυτή την ομάδα ασθενών.

Με τη βοήθεια της υγρής βιοψίας, ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το ct-DNA για να αναγνωριστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα ποιοι θα πρέπει να λάβουν πρόσθετη χημειοθεραπεία ως προληπτικό μέτρο. Η τρέχουσα απεικόνιση δεν είναι αρκετά ευαίσθητη για το σκοπό αυτό.

Στο έργο (GUIDE.MRD), το οποίο βρίσκεται κοντά στην κλινική εφαρμογή, η Heitzer ηγείται της τεχνικής επικύρωσης των διαθέσιμων σήμερα δοκιμών υγρής βιοψίας. Το έργο επικεντρώνεται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.

Από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου, οι ειδικοί σε θέματα κυκλοφορούντων νουκλεϊκών οξέων στο πλάσμα και στον ορό θα συναντηθούν στο Διεθνές Συμπόσιο για τα CNAPS (Κυκλοφορούντα Νουκλεϊκά Οξέα στο πλάσμα και στον ορό) στο Συνέδριο του Γκρατς για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και ευρήματα στον τομέα της υγρής βιοψίας.

Οι ομιλητές προσκλήθηκαν, μεταξύ άλλων, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Weill Cornell, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη