Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο κατά της χρήσης της χημικής ουσίας δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα - συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και των επικαλυμμένων συσκευασιών.
Βάση γι' αυτό αποτελεί η δημοσίευση αντίστοιχης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, στην οποία επισημαίνεται ο κίνδυνος για την υγεία, ανέφερε η περιβαλλοντική οργάνωση Global 2000, χαρακτηρίζοντας "απαραίτητη" την απαγόρευση της BPA.
Επί του παρόντος, όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη καταναλώνουν BPA στη διατροφή τους σε ποσότητες που "ξεπερνούν πολλές φορές το αποδεκτό επίπεδο και είναι απολύτως αποφευκτέες", αναφέρει ο Helmut Burtscher-Schaden, βιοχημικός της Global 2000.
Η δημόσια διαβούλευση για την προτεινόμενη απαγόρευση λήγει σήμερα 8 Μαρτίου και η ΜΚΟ έχει ξεκαθαρίσει την θέση της. Η BPA είναι ένας "ενδοκρινικός διαταράκτης", έχει επιβλαβή επίδραση στην ισορροπία των ορμονών και συνήθως προσλαμβάνεται με την τροφή.
Η Global 2000 επεσήμανε ότι είχε ήδη αναλύσει διάφορα πλαστικά προϊόντα για βλαβερές ουσίες το 2009 και βρήκε μεγάλες ποσότητες BPA σε όλες τις διαθέσιμες στο εμπόριο κούκλες. Μόλις πέρυσι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ανανέωσε την αξιολόγηση κινδύνου της BPA.
Η BPA μπορεί ακόμη να βρεθεί στις επιστρώσεις των κονσερβοκουτιών, στις επικαλυμμένες συσκευασίες τροφίμων, στα μπουκάλια και στα πλαστικά δοχεία, καθώς και σε άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Η Επιτροπή της ΕΕ θα πρέπει τώρα να διασφαλίσει ότι η BPA θα απαγορευτεί γρήγορα και αποτελεσματικά.
"Οι προσπάθειες της βιομηχανίας να υπονομεύσει ή να καθυστερήσει αυτό το σημαντικό μέτρο μέσω εξαιρέσεων και μεταβατικών περιόδων - όπως φαίνεται σε ορισμένες από τις ήδη διαθέσιμες δηλώσεις - πρέπει να απορριφθούν με σαφήνεια", κατέληξε ο Burtscher-Schaden, ο οποίος τάσσεται υπέρ της γενικής απαγόρευσης των καταναλωτικών προϊόντων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας