Οι λεγόμενες ασθένειες του πολιτισμού στον "δυτικό" κόσμο, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται σε αυτές τις χώρες, είναι προφανώς αλληλένδετες: Καρδιαγγειακές (αθηροσκλήρωση), μεταβολικές (π.χ. διαβήτης), αλλά και νεφρικές και ηπατικές παθήσεις (π.χ. MASH). Ως εκ τούτου, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην απειλητική χρόνια νεφρική νόσο.
Μέχρι τώρα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και η αντίσταση στην ινσουλίνη, η τελευταία "προάγγελος" πιθανού διαβήτη τύπου 2, θεωρούνταν προειδοποιητικά σημάδια.
Στο πλαίσιο αυτό, η ιατρική μιλούσε για το σύνδρομο Χ, στη συνέχεια για το μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, το αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της χρόνιας προοδευτικής λιπώδους νόσου του ήπατος (MASH) που συχνά συνδέεται με αυτό πρέπει προφανώς να ιδωθεί σε ένα ακόμη ευρύτερο πλαίσιο.
Ως εκ τούτου, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) προχώρησε σε ένα νέο βήμα. Στο εξειδικευμένο περιοδικό της "Circulation", ζήτησε να μην "λησμονούνται" στο μέλλον οι νεφροί στην περίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου. Θα ήταν προτιμότερο να μιλάμε για ένα "καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο" (CKM).
"Αφετηρία της νέας έννοιας της νόσου είναι ο υψηλός επιπολασμός παραγόντων κινδύνου στον πληθυσμό που προάγουν ταυτόχρονα την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου, μεταβολικών διαταραχών ή/και νεφρικής νόσου.
Σύμφωνα με την AHA, ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ έχει τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου. Το σύνδρομο CKM προσθέτει στην έννοια τις νεφρικές συνέπειες (επιβλαβείς επιδράσεις στους νεφρούς)", γράφει η γερμανική ιατρική εφημερίδα. Οποιαδήποτε παρατεταμένη βλάβη στα νεφρά, για παράδειγμα, έχει επίσης δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά.
Η AHA διαπιστώνει και επισημαίνει τα εξής: "Διάφορες πτυχές των καρδιαγγειακών παθήσεων επικαλύπτονται με χρόνιες νεφρικές παθήσεις. Ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία υποστηρίζουν αυτή τη νέα προσέγγιση". Θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι αλγόριθμοι και οι κατευθυντήριες γραμμές για τους επηρεαζόμενους.
"Η ομάδα εργασίας προτείνει αλγορίθμους που επιτρέπουν τόσο τον δεκαετή όσο και τον 30ετή κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου", αναφέρει ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Αυτό θα επέτρεπε τη λήψη στοχευμένων προληπτικών μέτρων δεκαετίες πριν από την εμφανές ξέσπασμα καρδιαγγειακής, μεταβολικής ή νεφρικής νόσου σε ύποπτες περιπτώσεις. "Το CKM επηρεάζει σχεδόν κάθε σημαντικό όργανο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών και του ήπατος".
Από τη μία πλευρά, οι εμπειρογνώμονες της AHA επιθυμούν να συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς οι μετρούμενες τιμές για τη νεφρική λειτουργία και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα - από την άλλη πλευρά, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη ψυχοκοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες. Οι αλγόριθμοι θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται από την ηλικία των 30 ετών. Δεν μπορεί να ξεκινήσει κανείς αρκετά νωρίς.
"Ο έλεγχος για νεφρικές και μεταβολικές παθήσεις θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε τις προληπτικές θεραπείες νωρίτερα. Αυτό θα βοηθούσε στην αποτελεσματική πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, αλλά και στη βελτίωση της διαχείρισης των υφιστάμενων ασθενειών", δήλωσε ο Chiadi Ndumele, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος για την παχυσαρκία και τον καρδιαγγειακό μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη (ΗΠΑ).
Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται επίσης από τις υπάρχουσες θεραπευτικές στρατηγικές: τόσο ορισμένα φάρμακα κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης όσο και τα νέα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και για την απώλεια βάρους, καθώς και τα δραστικά συστατικά για τη μείωση της συγκέντρωσης χοληστερόλης στο αίμα συμπίπτουν ως προς τις επιδράσεις τους στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, τους νεφρούς και άλλα όργανα και οργανικά συστήματα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι