Τα συστήματα διαλόγου με βάση το κείμενο, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν στο μέλλον να βοηθήσουν τους γιατρούς να γράφουν ιατρικές επιστολές. Σε μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Acta Orthopaedica", το ChatGPT έφτιαξε έγγραφα συγκρίσιμης ποιότητας σε δύο γιατρούς, αλλά ήταν σημαντικά ταχύτερο.
Τα έγγραφα που αφορούν εξιτήριο που συντάσσουν οι γενικοί γιατροί για και τους ασθενείς είναι χρονοβόρα και δεν αποτελούν την αγαπημένη δραστηριότητα των περισσότερων νοσοκομειακών γιατρών. Συνεπώς, το λογισμικό υπολογιστή που αναλαμβάνει αυτό το έργο μετά την καταχώρηση των σχετικών ευρημάτων, θα αποτελούσε μια χρήσιμη ανακούφιση για πολλούς.
Μια ομάδα με επικεφαλής τον Cyrus Brodén από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα και τον Matthias Wittauer από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας διερεύνησε τώρα σε μια πιλοτική μελέτη κατά πόσον η εργασία αυτή μπορεί να αφεθεί στο ChatGPT.
Δημιουργήθηκαν τρία πλασματικά περιστατικά σε κάθε μία από τις δύο κλινικές - πραγματικές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λόγους προστασίας δεδομένων - με τα συνήθη έγγραφα, όπως το ιστορικό, τα ευρήματα των ακτινογραφιών, τις εργαστηριακές τιμές κ.λπ. Τα έγγραφα αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας περίληψης εξιτηρίου.
Τα έγγραφα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία μιας επιστολής εξιτηρίου για τον γενικό ιατρό και πληροφοριών για τον ασθενή. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν από έναν ειδικευόμενο γιατρό και έναν ανώτερο γιατρό. Από την άλλη πλευρά, η εργασία αυτή είχε αφεθεί στην ChatGPT. Το λογισμικό ήταν σημαντικά ταχύτερο: το ChatGPT δημιούργησε τα έγγραφα μέσα σε 2,1 έως 3,8 λεπτά. Οι γιατροί χρειάστηκαν από 22,0 έως 33,4 λεπτά, δηλαδή περίπου δέκα φορές περισσότερο χρόνο.
Ωστόσο, η ποιότητα ήταν συγκρίσιμη. Η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε από 15 ορθοπεδικούς χειρουργούς οι οποίοι δεν γνώριζαν ποιος είχε δημιουργήσει το έγγραφο. Οι επιστολές που δημιουργήθηκαν από το ChatGPT-4 ταξινομήθηκαν ως κατάλληλες για κλινική χρήση σε 38 περιπτώσεις χωρίς άλλη διόρθωση. Για 21 έγγραφα, οι εξεταστές είχαν αιτήματα για προσθήκες και σε δύο περιπτώσεις ταξινομήθηκαν ως ακατάλληλα.
Τα εξιτήρια που δημιούργησαν οι γιατροί πέρασαν το τεστ χωρίς προσθήκες σε 32 περιπτώσεις, 25 φορές ζητήθηκαν διορθώσεις και δύο έγγραφα χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα. Στα κείμενα του ChatGPT, οι εξεταστές βρήκαν μη λογικές πληροφορίες σε 4 σημεία, ενώ αυτό επικρίθηκε σε 6 σημεία στα έγγραφα των γιατρών.
Οι δύο συγγραφείς της πιλοτικής μελέτης είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.
Γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT έχουν τη δυνατότητα να απαλλάξουν τους γιατρούς από διοικητικά καθήκοντα, αναφέρουν.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και προβλήματα προστασίας δεδομένων, επειδή τα ευαίσθητα δεδομένα των ασθενών αναλύονται εξωτερικά. Στο επόμενο βήμα, οι γιατροί επιθυμούν να επεξεργαστεί από το ChatGPT ένας μεγαλύτερος αριθμός περίπου χιλίων αρχείων ασθενών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές