Ενώ η καρδιά του ανθρώπου έχει χρονολογική ηλικία, έχει επίσης, θεωρητικά, βιολογική ηλικία που βασίζεται στο πώς λειτουργεί.

Ετσι κάποιος που είναι 50 ετών αλλά με φτωχή καρδιακή υγεία  θα μπορούσε να έχει βιολογική ηλικία καρδιάς 60 ετών και άλλος άνθρωπος 50 ετών με βέλτιστη υγεία καρδιάς θα μπορούσε να έχει καρδιά με βιολογική ηλικία 40 ετών.

Νεα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο EHRA 2025 έδειξε ότι με χρήση AI για την ανάλυση δεδομένων από ηλεκτροκαρδιογραφήματα 500.000 ανθρώπων αναπτύχθηκε αλγόριθμος για την πρόβλεψη της βιολογικής ηλικίας της καρδιάς. Ο αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό αυτών με  κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων κα θνησιμότητας.

Η μελέτη έδειξε ότι όταν η βιολογική ηλικία της καρδιάς ξεπερνούσε τη χρονολογική της ηλικία κατά 7 χρόνια, ο κίνδυνος θνησιμότητας από όλα τα αίτια και σημαντικού καρδιαγγειακού συμβάντος αύξανε απότομα, δήλωσε ο  Yong-Soo Baek, του Inha University Hospital, στη Νότιο Κορέα. Επίσης αν ο αλγόριθμος υπολόγιζε τη βιολογική ηλικία της καρδιάς νεότερη κατά 7 χρόνια από τη χρονολογική ηλικία της αυτό μείωνε τον κίνδυνο θανάτου και σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε κλινικά διαγνωστικά αντιπροσωπεύει νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της προγνωστικής ακρίβειας στην καρδιολογία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σφουγγάρι λούφα: Είναι καλή ιδέα η χρήση του;
Γ. Βέλμαχος: Η επιδημία του τραύματος στην Ελλάδα και τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης
Ποια είναι τα οφέλη της φράουλας