Η διατροφή παίζει ρόλο στην επούλωση πληγών.

Όταν εστιάζετε στην επούλωση είναι σημαντικό να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία  τροφών, πλούσιων σε ουσίες που στηρίζουν την ίαση.

Συμπεριλάβετε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και επαρκή πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.

Εστιάστε στην πρωτεΐνη πρώτα

Η πρωτεΐνη συμβάλλει στην επιδιόρθωση των ιστών και είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση του δέρματος και την ανοσία.

Η ανεπαρκής πρόσληψη θα βλάψει τη δημιουργία κολλαγόνου και θα επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Η διατροφολόγος Kavitha Krishnan προσφέρει συμβουλές για τη λήψη αρκετής πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

  • Πρώτα η πρωτεΐνη. Επειδή είναι τόσο σημαντική για την επούλωση προσπαθήστε να τρώτε το κομμάτι πρωτεΐνης των γευμάτων πρώτο, σε περίπτωση που χορτάσετε  πολύ
  • Προσθέστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς στα δημητριακά ή τη σαλάτα για επιπλέον ενίσχυση πρωτεΐνης
  • Να πίνετε γάλα με τα γεύματα ή τα σνακ.
  • Να έχετε κοντά σας πρόχειρα σνακ-για εύκολη πρόσβαση σε πρωτεΐνη επιλέξτε τυρί κόττατζ, κράκερς, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο.

Η πρωτεΐνη που λαμβάνετε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ηλικία, βάρος και επίπεδο δραστηριότητας.

Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να φέρει αφυδάτωση, προβλήματα στα νεφρά και αύξηση βάρους, επομένως ρωτήστε τον γιατρό σας πόση πρωτεΐνη πρέπει να λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

Ολική άλεση

Για υψηλότερο περιεχόμενο πρωτεΐνης επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και ακόρεστα λιπαρά.

Εστιάστε στις σωστές βιταμίνες και ουσίες

Σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα αυτές που παίζουν ρόλο στην επούλωση. Ελλείψεις θρεπτικών μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην επούλωση.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη αυτή βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Η έλλειψή της φάνηκε ότι καθυστερεί τη διαδικασία επούλωσης των πληγών και αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης της πληγής.

Καλές πηγές βιταμίνης  C είναι :

  • Πιπεριές
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Ακτινίδια
  • Εσπεριδοειδή
  • Φράουλες
  • Ντομάτες

Βιταμίνη A

Βοηθά στη διέγερση του κολλαγόνου. Χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης οδηγούν σε καθυστέρηση της επούλωσης.

Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη Α από

  • Βερίκοκα
  • Καρότα
  • Τυρί
  • Αυγά
  • Συκώτι
  • Μάγκο
  • Γάλα
  • Ροδάκινα
  • κολοκύθα

Είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη Α από τη διατροφή. Η μεγάλη κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως θολή όραση, ξηροδερμία, πόνο στα οστά κλπ.

Ψευδάργυρος

Όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την κατάλληλη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που τον καθιστά σημαντικό και για την ίαση των πληγών.

Παίζει ρόλο στην πρωτεΐνη και τη σύνθεση κολλαγόνου, καθώς και στην ανάπτυξη ιστών και στην επούλωση.

Ερευνα του  2018 έδειξε ότι είναι ζωτικής σημασίας για κάθε φάση της διαδικασίας επούλωσης.

Ο καλύτερος τρόπος να λάβετε ψευδάργυρο είναι από ζωικά προϊόντα όπως

  • Κόκκινο κρέας
  • Ψάρι
  • Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά
  • Πουλερικά

Σίδηρος

Ο σίδηρος παρέχει οξυγόνο στην περιοχή της πληγής και βοηθά στην επούλωση. ΄Ερευνα του  2014 ανέφερε ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο πόσο γρήγορα και καλά επουλώνεται μια πληγή.

Καλές πηγές σιδήρου είναι

  • Κόκκινο κρέας
  • Ψάρι
  • Αυγά
  • Ψωμί ολικής άλεσης
  • Σκούρα φυλλώδη λαχανικά
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Ξηροί καρποί.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεκρό 10χρονο παιδί στο "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης - Είχε υποστεί ανακοπή
Παρουσιάζεται το βιβλίο ''Θ. Δρίτσας. Συνομιλίες με πρόσωπα της υγείας''
Η αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας