Πιλοτική μελέτη του Stanford Medicine έδειξε ότι η κετογονική διατροφή δεν αποκαθιστά μόνο τη μεταβολική υγεία σε ασθενείς με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή καθώς συνεχίζουν τα φάρμακά τους, αλλά βελτιώνει περαιτέρω τις ψυχικές τους νόσους.
Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι διατροφική παρέμβαση μπορεί να είναι ισχυρή βοήθεια στην αντιμετώπιση ψυχικής νόσου.
Στην πιλοτική έρευνα, που διήρκεσε 4 μήνες, οι ερευνητές παρακολούθησαν 21 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, λάμβαναν αντιψυχωσικά και είχαν μεταβολική ανωμαλία-όπως αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσλιπιδαιμία, υψηλά τριγλυκερίδια ή αυξημένη γλυκόζη.
Δόθηκαν οδηγίες στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν κετογονική διατροφή, με περίπου το 10% των θερμίδων να λαμβάνεται από υδατάνθρακες, το 30% από πρωτεΐνη και το 60% από λιπαρά.
Η S. Sethi, δήλωσε ότι η εστίαση της διατροφής είναι σε μη επεξεργασμένες τροφές που περιλαμβάνουν πρωτεΐνη και μη αμυλούχα λαχανικά και όχι στη μείωση τη λιπαρών. Δόθηκαν επίσης στους συμμετέχοντες βιβλία με συνταγές κετογονικής διατροφής και πρόσβαση σε health coach.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσο καλά ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες τη διατροφή με εβδομαδιαίες μετρήσεις επιπέδων κετονών.
Στο τέλος της δοκιμής, 14 ασθενείς είχαν υιοθετήσει πλήρως τη διατροφή, 6 κατά το ήμισυ και ένας δεν συμμορφώθηκε.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ψυχιατρικές και μεταβολικές αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Πριν τη δοκιμή, το 29% των συμμετεχόντων πληρούσε τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο.
Μετά από 4 μήνες κετογονικής διατροφής κανένας δεν είχε μεταβολικό σύνδρομο.
Κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες έχασαν το 10% του σωματικού τους βάρους, μείωσαν την περίμετρο μέσης κατά 11% και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια, επίπεδα σακχάρου και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η Sethi δήλωσε ότι διαπιστώθηκαν πολύ μεγάλες αλλαγές. Ακόμα και αν κάποιος λαμβάνει αντιψυχωσικά μπορεί να αναστρέψει την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και την αντίσταση στην ινσουλίνη, δήλωσε η ερευνήτρια.
Τα οφέλη στην ψυχική νόσο επίσης ήταν σημαντικά. Κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες είχαν βελτίωση 31% σε ψυχιατρική αξιολόγηση ψυχικής νόσου (clinical global impressions scale), με τα τρία τέταρτα της ομάδας να έχει δείξει κλινικά σημαντική βελτίωση.
Γενικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν και καλύτερο ύπνο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις στην ενέργεια, τον ύπνο, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής τους. Αισθάνονταν πιο υγιείς και με περισσότερη ελπίδα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research.
Πηγές:
Psychiatry Research.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας