Ασφυκτική πίεση στα οικονομικά της Υγείας προκαλεί η αυξημένη δαπάνη για ογκολογικές θεραπείες. Η ετήσια δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, με τα 750 εκατομμύρια να αφορούν μόνον ογκολογικά φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία του Οργανισμού.
Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ελέγξει τη δαπάνη, με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι - το τελευταίο διάστημα - πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με τη χορήγηση ειδικών και ακριβών θεραπειών, όπως οι ανοσοθεραπείες.
Τηρούνται, ωστόσο, σαν "ευαγγέλιο" τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί από το Εθνικό Γενικό Αντικαρκινικό Δίκτυο των ΗΠΑ (National Comprehensive Cancer Network).
Θέμα φαίνεται πως υπάρχει με ορισμένα φθηνά φάρμακα που έρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (φωτογραφία μέσο) δήλωσε πως τα τρία στα τέσσερα ογκολογικά φάρμακα που συνταγογραφούνται δεν χρειάζονται. Αργότερα, ωστόσο, φαίνεται πως αναθεώρησε την εκτίμηση προς τα κάτω.
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη (φωτογραφία δεξιά) αποδίδει το πρόβλημα σε συνταγογράφηση φαρμάκων, τα οποία δεν χρειάζονται και σε χορήγηση ακριβών φαρμάκων που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με πιο φθηνά.
Μιλώντας στον Σκάι, η κ. Καρποδίνη υπογράμμισε, ωστόσο, πως στόχος δεν είναι να κοπούν φάρμακα, αλλά να μπει ένα πλαίσιο, ώστε να χορηγείται το κατάλληλο φάρμακο και η κατάλληλη θεραπεία.
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει τη λειτουργία των ογκολογικών συμβουλίων, ώστε να δίνεται επαρκώς όποια αγωγή χρειάζεται ο ασθενής.
Παρόμοια θέση εξέφρασε και η Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα συμβούλια όπου δεν λειτουργούν και τονίζοντας πως "η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε όλες τις καθιερωμένες και καινοτόμες θεραπείες είναι αδιαπραγμάτευτη".
Θα επιδεινωθεί
Μιλώντας στο iatroner.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος (φωτογραφία αριστερά) επισήμανε πως η δαπάνη για ογκολογικά φάρμακα αυξάνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας κυρίως των καινοτόμων θεραπειών.
"Αποτελεί πρόβλημα για τα Ταμεία, πρόβλημα για τους ασθενείς και θέτει ηθικά διλήμματα για τους γιατρούς", σημειώνει ο κ. Φιλόπουλος, για να εξηγήσει:
"Στα ογκολογικά συμβούλια συμμετέχουν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά ο θεράπων έχει το τελικό λόγο για τη θεραπεία που θα χορηγηθεί. Υπάρχει, ωστόσο, ερώτημα για τις μικρές επαρχιακές πόλεις. Πώς θα λειτουργήσουν εκεί τα συμβούλια; Τι θα κάνει ο ασθενής";
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας, το πρόβλημα με την υψηλή δαπάνη αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια και υπάρχει ανάγκη συνεννόησης μεταξύ κομμάτων και φορέων για το τι θα πρέπει τελικά να γίνει.
Τονίζει πως μέρος του προβλήματος προκαλείται από την τάση ορισμένων ογκολόγων να χορηγούν ακριβά φάρμακα, αξίας 5.000 ή 10.000 ευρώ σε ασθενείς οι οποίοι είναι κοντά στον θάνατο, κυρίως λόγω πίεσης των συγγενών: "Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η ανακουφιστική φροντίδα".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι