Ερευνητές του Netherlands Cancer Institute συνέταξαν λεπτομερή κατάλογο βακτηρίων που ζουν στις καρκινικές μεταστάσεις.

Ανέλυσαν πάνω από 4.000 όγκους και έριξαν φως στην ποικιλία των βακτηρίων και πώς θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν με τα καρκινικά κύτταρα και το περιβάλλον τους.

Για παράδειγμα, ορισμένα βακτήρια συνδέονταν με χειρότερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία.

Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για καλύτερη κατανόηση του πώς τα βακτήρια βοηθούν ή εμποδίζουν τον καρκίνο (θεραπεία) και πώς μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί ως πλεονέκτημα για τους ασθενείς.

Στο σώμα του ανθρώπου ζουν δισεκατομμύρια οργανισμοί-βακτήρια, ιοί και ζυμομύκητες. Τα χρειαζόμαστε και μας χρειάζονται. Τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη τροφών, για παράδειγμα, και συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα στη μάχη κατά των παθογόνων.

Εντερικά βακτήρια συγκεκριμένα έχουν μελετηθεί εκτεταμένα- περιλαμβανομένου του πλαισίου του καρκίνου.

Για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.

Όμως αυτοί οι μικροσκοπικοί συγκάτοικοι επίσης βρίσκονται και εκτός του εντέρου. Βακτήρια υπάρχουν σε όγκους, για παράδειγμα.

Με τις νέες τεχνικές, οι ερευνητές βελτιώνονται στο να ανακαλύψουν ποια μικρόβια είναι.

Όμως το πώς τα βακτήρια φτάνουν σε έναν όγκο και το τι ακριβώς κάνουν εκεί παραμένει άγνωστο σε μεγάλο βαθμό, καθιστώντας ασαφές το πόσο σημαντικά είναι για τη νόσο και την επίπτωση των αγωγών.

Οι ομάδες του Emile Voest και του Lodewyk Wessels εστίασαν πιο στενά στις μεταστάσεις, καθώς λίγα είναι γνωστά για τα βακτήρια σε αυτούς τους όγκους.

Χαρτογράφησαν ποια βακτήρια είναι παρόντα σε μεταστάσεις καρκίνου.

Στον ιστό 4.000 μεταστάσεων 26 ειδών καρκίνου, οι ερευνητές ανέλυσαν τον κώδικα του DNA που είναι παρών.

Από αυτό το γενετικό υλικό μπορεί κάποιος να δει όχι μόνο ποια ανθρώπινα κύτταρα βρίσκονται εκεί αλλά και ποια βακτήρια- επειδή αυτά επίσης έχουν DNA.

Για αυτό το σκοπό χρησιμοποίησαν κλινικές πληροφορίες και στοιχεία DNA από το Hartwig Medical Foundation.

Με τον τεράστιο όγκο πληροφοριών (400 terabytes) χρησιμοποίησαν τη δύναμη των υπολογιστών για να διαπιστωθεί ποια βακτήρια συγκεντρώνονται σε ποιες περιοχές.

Αυτό απαιτούσε αρκετό έξυπνο προγραμματισμό, επειδή υπάρχει σχετικά λίγο βακτηριακό DNA σε τέτοιο κομμάτι ιστού.

Ο Thomas Battaglia, δήλωσε ότι δεν περιέχουν πολλά βακτήρια μόνο οι μεταστάσεις από τον καρκίνο παχέος εντέρου.

Επίσης το ποια βακτήρια είναι παρόντα σε μια μετάσταση συνδέεται στενά με την τοποθεσία στο σώμα, τις συνθήκες εκεί και το είδος του καρκίνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ βακτηρίων και αποτελεσματικότητας της αγωγής. Ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα και Fusobacterium στις μεταστάσεις τους, για παράδειγμα, ανταποκρίθηκαν χειρότερα στην αγωγή σε σχέση με ανθρώπους χωρίς αυτά τα βακτήρια, δήλωσε ο Thomas.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσο περισσότερη ποικιλία έχει ο πληθυσμός των βακτηρίων τόσο πιο ενεργά είναι τα γειτονικά κύτταρα του όγκου.

Η έρευνα ανοίγει δρόμο για την εξέταση νέων ειδών αγωγής, για παράδειγμα έναντι βακτηρίων που θα μπορούσαν να βοηθούν τον όγκο, δήλωσε η Iris Mimpen.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Cell.

 

Πηγές:
Cell.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι