Η παρουσίαση του κώδικα δεοντολογίας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τη θέσπιση του "Δικαιώματος στη Λήθη" για τους επιζώντες από καρκίνο, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στα Γραφεία Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος των ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης και η πρόεδρος της ΑΜΚΕ, Wincancer, Πίστη Κρυσταλλίδου.

Ο κώδικας δεοντολογίας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τη θέσπιση του "Δικαιώματος στη Λήθη" για τους επιζώντες από καρκίνο, γνωστός με τον αγγλικό όρο "Right to be forgotten" αφορά τους επιζώντες από καρκίνο στις ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με δάνεια.

Ο υπουργός εθνικής Οικονομίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα με τους επιζήσαντες από καρκίνο είναι καθαρά συνειδησιακό. Το 4% των ανθρώπων που συναντούμε στο δρόμο είναι επιζώντες από καρκίνο. Κάποιος που έχει κερδίσει τη μάχη με την ασθένεια πρέπει να δώσει τη μάχη της ζωής. "Είναι ζήτημα ανθρωπιάς". Το ευρωπαικό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου αναφέρεται στο ζήτημα. Το υπουργείο έκανε επαφές και με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταρειών και με τις Τράπεζες. Επιτεύχθηκε με τον τρόπο αυτό μια συμφωνία για τον κώδικα δεοντολογίας, προκειμένου να γίνουν πράξη όλα όσα είχαν διατυπωθεί στη θεωρία.

Με τον εν λόγω κώδικα δεοντολογίας, το ιστορικό καρκίνου για την ασφάλιση δεν θα λαμβάνεται υπόψιν για την περίπτωση εξέτασης της ασφάλισης και πιθανής απόρριψης. Ο επιζών θα αντιμετωπίζεται πλέον σαν όλους τους υπόλοιπους. Το όλο ζήτημα, είπε ο υπουργός, αφορά όχι μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τις τράπεζες. "Δεν είναι λόγος κομπασμού αυτό που γίνεται σήμερα, παρά το αυτονόητο". "Κάνουμε κάτι που έχει ήδη γίνει σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Γίνεται λοιπόν ένα πέρασμα από την θεωρτία στην πράξη. Η σημερινή πρωτοβουλία μπορεί να αφορά έως και 400.000 πολίτες".

Ο κ. Σαρρηγεωργίου, από την πλευρά του, τόνισε ότι και οι τρεις φορείς μαζί έφεραν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Ο καρκίνος του πνεύμονα επηρεάζει περίπου 8.500 χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η ίση πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι μία σημαντική κατάκτηση. Η αποστολή του ασφαλιστή είναι να αποζημειώνει όταν επέλθει ο κίνδυνος. "Βάζουμε πρώτα τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς και παράλληλα τηρούμε και κάποιους κανόνες. "Η κώδικας δεοντολογίας είναι κώδικας αυτοδέσμευσης".

Μελετήθηκαν κώδικες και νομοθετήματα. Ελήφθησαν ασφαλώς υπόψιν οι απόψεις του ΕΛΛΟΚ. Με τον δανεισμό Θα καλύπτεται κόστος μέχρι και 300.000 ευρώ. Προυπόθεση είναι να έχουν περάσει 10 έτη από την νόσηση, και να μην έχει προκύψει υποτροπή. Οι εταιρείες όχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, υπογράμμισε ότι 8 χώρες έχουν κατοχυρώσει μέχρι στιγμής τον κώδικα και μαζί με την Ελλάδα είναι πλέον 9.

Οι άνθρωποι που επιβίωναν από καρκίνο υφίσταντο διακρίσεις. "Βοηθάμε λοιπόν τους ανθρώπους αυτούς να γίνουν ενεργοί πολίτες". Παράλληλα δίνεται και ένα μήνυμα για αυτούς που μάχονται. Από το 2010 η επιβίωση από καρκίνο έχει φτάσει το 50%, τόνισε. 

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι και η διεύρυνση του κώδικα. Πρόκειται για  ένα μοντέλο με τρεις διαφορετικούς εκπροσώπους που συναργάστηκαν δημιουργικά και αρμονικά. Η πολιτική βούληση είναι βέβαια, όπως είπε, το πρώτο που χρειάζεται.

Στην προσπάθεια αυτή βοήθησαν και άλλοι φορείς. Αποτελεί λοιπόν σε κάθε περίπτωση, μια  συλλογική προσπάθεια. Το αυτονόητο γίνεται πράξη. Η πρωτοπορεία είναι μεγάλη και ο πολιτισμός της κοινωνίας γίνεται πλέον πράξη.

 Τέλος, η πρόεδρος της Wincancer, Πίστη Κρυσταλλίδου, επεσήμανε, ότι πρόκειται για ιστορική μέρα για τους ανθρώπους που είχαν εμπειρία καρκίνου. Αποτελεί μεγάλη ελπίδα για το μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού